2014. július 19., szombat

Büntetés és büntetés




Daniel Gluckstein,
a POI (francia Független Munkáspárt) titkára

 

Az USA adminisztrációnak a BNP Paribas-ra kirótt büntetésében nem is annak – ugyan kolosszális – mértéke, a 8,9 milliárd dollár (6,6 milliárd euró) a legelképesztőbb. Sokkal különlegesebbnek tűnik a bank igazgatóságának közleménye, mely aláhúzza, hogy annak kifizetése nem jár munkahelyek megszüntetésével, a szolgáltatások romlásával ill. tarifaemeléssel és – természetesen – a részvényesek osztalékának csökkentésével sem.

Nézzük csak, nézzük! Lehetséges tehát 6,6 milliárd eurót elkobozni egy bank tartalékaiból anélkül, hogy zavarná annak kiegyensúlyozott működését? Pontosan. Lehetséges, ha arról van szó, hogy egy másik banknak, az USA Federal Reserve-jének kell átadni.  

Érthető, hogy a sajtó nemigen terjesztette ezt az elgondolkodtató információt, és az is, ha ez a büntetőszankció valami egész más dolog szolgálatában született. Például a francia dolgozók, akiknek szembe kell nézniük a stabilitási paktum rombolásával, levonhatnák a következtetést: mivel több, a BNP Paribas-hoz hasonló méretű bank létezik, és ez a művelet fájdalommentesnek tűnik, miért ne lehetne a bankoktól kisajátítani a több tucat milliárd eurót ahelyett, hogy a paktum nevében tőlük vegyenek el 50 milliárdot ?

Megértettük, van konfiskálás és konfiskálás. Ugyanakkor, amikor az amerikai adminisztráció a francia kormány áldásával 6,6 milliárd eurót elvesz, hogy egy másik banknak adja, a francia kormány az európai direktívákat alkalmazva 50 milliárd eurót vesz el a dolgozók tulajdonából a társadalombiztosítás és a közszolgáltatások fosztogatásával.  

S mindez a bankok és spekulánsok «talpraállításáért». De mintha nem lenne elég, a szintén washingtoni bázisú IMF a Franciaországról szóló jelentésében üdvözli «a koherens reformok együttesét», és a kormányt arra szólítja fel, hogy emelkedjen felül az ellenreformok provokálta «politikai és társadalmi ellenálláson».


Ehhez nem óhajtanak asszisztálni a legnagyobb dolgozói szakszervezetek. A dolgozók a kormányt meghátrálásra késztető osztályharcra bátorítják szervezeteiket. Semmi nem igazolja a paktum 50 milliárdos megszorításait… már persze azon kívül, hogy a tőkés osztály a munkásság jogai és garanciái eltiprásával újabb profitot akar magának kicsikarni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.