2014. július 19., szombat

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
185. sz. (554)2014. júl. 18.
Nagy-Britannia
Nagy Br.jpg Az országos és területi közszolgálati tisztviselők júl. 10. óta sztrájkolnak a bérek befagyasztása ellen
1 millió, 1,5 millió, 2 millió, vagy még több… ? A sztrájkolók pontos száma még nem ismeretes, de, hogy tömegesen követik, az vitathatatlan. A TUC szakszervezeti konföderáció kongresszusa előtt két hónappal meetingek, tüntetések az egész országban.  Egymillió személy Newcastle-ban és Manchesterben; ugyancsak erős a részvétel  Birminghamben, Brightonban, Bournemouthban. Liverpoolban majd’ minden iskola zárva maradt, csakúgy, mint a helyhatósági szolgáltatások. Követelések, általános munkabeszüntetés.
A Unison szakszervezet helyi felelőse írja: «óránként 1,20 font béremelést követelünk. Először is az olyan kifejezések, mint “méltó bér”, “igazságos fizetés” semmit sem jelentenek. A mi követelésünk világos, itt, Londonban és az egész országban 1,20 fonttal többet akarunk, ezzel a mandátummal bíztuk meg azokat, akik tárgyalnak majd nevünkben.» 
A követelések persze kereken ellentétesek az IMF és az EU bérbefagyasztási utasításaival, amelyekre a stabilitási paktum nevében köteleznek. A csata éppencsak elkezdődött.
Levelezőnktől
Emine Ibrahim, egy londoni külváros Unison felelőse elmondja, szakszervezete miért hívta sztrájkba területének 600 ezer tisztviselőjét.
A szakszervezeti tagokkal való konzultáció után (1) döntöttetek, miután elutasítottátok a kormány 1 %-os ajánlatát.
Ténylegesen 20 %-os a bérveszteségünk a 2010 óta tartó bérbefagyasztás óta. Az árak pedig emelkednek, most már ott tartunk, hogy hónap végére nem marad a bérből. Sokan kölcsönt vesznek fel a számlák fizetésére. A probléma óriási az Egyesült Királyságban, a fizetési nap előtt egy héttel az embereknek kölcsönt kell felvenniük (2).
Még a relatíven jól fizetett köztisztviselőknek sincs módjuk arra, hogy az anyagi nehézségeket kiküszöböljék, fizetni kell lakáskölcsönüket, lakbérüket, a szolgáltatásokat, az élelmet. Sokaknak már választaniuk kell: esznek vagy laknak.
A mi bérkövetelésünk a legalacsonyabb béreknél kb 18 %-ot, a közepeseknél 14 %-ot jelent.
A Unison sztrájkjához számos jelentős szakszervezet csatlakozott, ami jelzi a brit munkásosztály ellenállási szándékát …
Igaz, és hozzátehetjük, a vezetés is velünk tart.  Régóta nem volt ilyen, utoljára is csak akciónapot tartottunk. Tudjuk, hogy a NUT, PCS, Unite, GMB, FBU és RMT is csatlakozott, ami olyan többséget jelent, amely jelentős lépés a brit munkásosztály egysége felé az Európai Unió és az IMF követelte intézkedésekkel szemben.
(1) A Margaret Thatcher alatt kezdett és a többi kormány által folytatott szakszervezetellenes törvény szerint minden munkabeszüntetésről konzultálni kell az összes taggal. Ekkor nincs szó követelésekről, csak a sztrájk tényéről. A bérköveteléseket a Unisonnál az országos bizottság vagy a szekció reprezentánsai fogalmazzák meg.
(2) Meg kell jegyezni, hogy uzsorakölcsönökről van szó, 20 %-os vagy még több kamattal. Fenyegetéseket, bántalmazásokat is bevetnek behajtásukra.
Burundi
burundi café.jpgA Cercabu országos konferencia a kávészektor újraállamosításáért 2014. júl. 25-én Bujumburában valódi sikert aratott. A tanácskozást a 2012. szept. 5-i konferencia kontinuitásában tartották.
A burundi kávészektor magánkezekbe adására a Világbank és a hozzá kapcsolódó nemzetközi intézmények (IMF, EU) köteleztek, és a lakosság még mélyebb nyomorához vezetett. Ugyanakkor az állam is soha nem látott mély pénzügyi válságba került, ti. a kávé biztosította közvetlenül több mint 800 ezer burundi család, a lakosság több mint felének megélhetését, az állami exportnak pedig  80 %-át adta.
A kávé privatizálása különösen kifosztotta a háborúk által sújtott országot, újabb konfliktusokat hordoz magában.
A Cercabun résztvett aktivisták, szervezetek, különböző személyiségek a béke, a kohézió és a nemzeti szuverenitás érdekében tanácskoztak. Helyi, regionális és nemzetközi téren nagy jelentősége van ennek az aktivitásnak, melyet a Nemzetközi Egyetértés magyarországi aktivistái is támogatnak.
Kapcsolattartás : Informations internationales, Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis-75010 - France  • Tél  (33 1) 48 91 88 28 • Email : eit.ilc@fr.oleane.com
Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.