2014. július 20., vasárnap

Röviden


♦ A gázai mérleg súlyosbodott a földi offenzíva folyamán, a 13. napon  a palesztin áldozatok száma több mint 350-re emelkedett. Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára szombaton a Közel-Keletre utazott, miután «a biztonsági tanács tegnapi sürgősségi ülése» deklarálta, «Izrael nyugtalansága saját biztonságáért legitim». Párizsban, Sarcelles-ben és Nice-ben betiltották a palesztinok melletti szolidaritási tüntetést, Marseille-ben, Lyonban, Nîmes-ben és Montpellier-ben, valamit egy tucat más városban azonban többezren tiltakoztak. Londonban is tízezrek tüntettek az izraeli bombázások leállításáért.


♦ Kijevnek az IMF-hitelért cserébe 24 ezerrel kellene csökkentenie az állami alkalmazottak létszámát, emelnie kellene az adókat, privatizálni kellene bizonyos állami vagyont, az állami cégek részesedését, meg kellene szüntetnie a gázártámogatásokat. A legnagyobb kiadáscsökkentések 2015-2016-ra várhatóak, a béreket és a nyugdíjakat jövőre csak az infláció mértékével növelik és megindul a közalkalmazottak elbocsátása is.


Még ugyan nem derült ki a felelősség a légikatasztrófáért, de az új ukrán vezetés máris azt állítja, hogy az ukrán társadalom többsége a korábbinál keményebb fellépést vár el a szeparatista csoportok ellen és kénytelen határozottabb katonai támogatásért fordulni az Egyesült Államokhoz. Az EU-tól pedig keményebb gazdasági kiállást várnak.


Belgiumban az új kormány ellennyugdíjreformra készül, szakértői csoportot állított fel ennek kidolgozására. Az öregségi nyugdíjkorhatárt először 66, majd 67 évre akarja emelni, annak összegét a költségvetési és demográfiai körülményekhez kötni, egyidejűleg pedig a magánbiztosítás felé terelni. Az Európai Unió a deficit csökkentése nevében követeli ezeket az intézkedéseket, ahogyan a szakértői csoport is utal rá jelentésében. A szakszervezetek készülnek a csapás kivédésére: «A nyugdíjrendszer a dolgozóké és csakis azoké!».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.