2014. július 30., szerda

Őrzőkutya







A francia Független Munkáspárt titkára, Daniel Gluckstein szerkesztőségi cikke


Huszadik napja folytatódik a mészárlás.

A lerombolt Gáza borzalmat és méltatlankodást kelt mindenütt a világon. A barbárság ellen növekedik a mobilizáció.

A nagyhatalmak csúcstalálkozói egymást követik, próbálják a válságot kézben tartani, de annak fejleményei kicsúsznak kezükből. Obama kormányzata nyugtalankodik a közvélemény megmozdulása miatt. Amiatt is, hogy az izraeli katonai beavatkozás általános felkelést provokál egész Palesztinában egyesítve az agresszióval szembeni összes komponenst. Ezért próbálkozik a fegyverszüneti egyezmény összehozásával. De beleütközik Netanyahuba, aki előre menekül, s ezért fenyegetett júl. 28-án a «hosszú kampánnyal» irtóháborúja logikája szerint.

A «riposztnak arányosnak kell lennie», így nyilatkozott a francia kormány, de az izraeli csapást magát támogatta. Ma pedig a halottakat számolva, a 9 ezer sebesültet és 250 ezer menekültet számbavéve a francia kormány (már három ízben) betiltja a palesztin nép támogatására irányuló tüntetéseket!

Hollande makacssága még inkább izraelbarát, mint Obamáé. A palesztin szolidaritási tüntetések tiltását megelőzte a pénzügyi tőkének a munkásosztállyal szemben kikövetelt ellenreformjai bevezetése és a sztrájkoló vasutasszakszervezet országos gyűlésének megtiltása. Nincsenek véletlenek, a kormánynak, amely tagadja a népek önrendelkezési jogát, lebontja a munkásosztály által kivívott jogokat és garanciákat, elkerülhetetlenül a politikai demokrácia alapjaihoz kell nyúlnia.

Ezért van nagy fontossága annak, hogy a munkás- és demokratikus mozgalom szakszervezeti és politikai szervezetei nagy számban tüntetésekre hívjanak a bombázások és az agresszió leállításáért. A Parti ouvrier indépendant részt vett és rész fog venni saját jelszavaival minden demonstráción az egység jegyében: azonnal és feltételek nélkül abbahagyni a bombázást, a gázai övezetből a csapatokat visszahívni, a gázai népet kiéheztető blokádot feloldani, a check-pointeket megszüntetni, a letartóztatott aktivistákat szabadon engedni.

Ezzel a mozgósítással a munkásosztály módot ad arra, hogy szervezeteivel, a fiatalsággal együtt egységes akciót hajtson végre, meghátrálásra és kudarcra késztesse a Hollande-Valls-kormányt, amely ezen a területen is éppúgy, mint mindenütt, a tőkés érdekek őrzőkutyája szerepét tölti be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.