2014. október 22., szerda

Belgium: ki csinálja a sztrájkot, mikor és miért




Ki csinálja a sztrájkot, mikor, miért ? A héten a belga vasutasok több spontán, előre be nem jelentett ún. vadsztrájkja zajlott az Unió kötelezte vasútliberalizáció, forráselvonás, a várható leépítések ellen.  A vasútigazgatóság bejelentette, szankciókat fog alkalmazni a munkát felfüggesztők ellen,  viszont az FGTB, az egyik legnagyobb («szocialista») szakszervezet elnöke, Rudy De Leeuw szintén kijelentette: "A mi dolgunk az ellenállás megszervezése. Nincs alternatíva".
Liège-Guillemins pályaudvar okt.21.

 © BELGA

Rendőrsztrájk: okt. 23. és 24.  (lehet, hogy 28-án is)
A szakszervezetek együttes felhívása jól kiválasztott alkalomra, az okt. 23-24-i európai csúcstalálkozó idejére szól az ezt érintő minden rendőrségi alkalmazott felé. Az ypres-i csata évfordulóján, okt. 28-án szintén folytatódhat (a megemlékezés helyszínére ekkor szintén tömegeket várnak), abban az esetben, ha a kormány nem fogadja el nyugdíjazásukra vonatkozó követelésüket. Ezen felül tüntetni is akarnak státuszuk beharangozott változása  miatt…
Országos általános tüntetés Brüsszelben: november 16.
Ezen a munkaszüneti napon a vonatok biztosan közlekednek, mivel a vasutasok maximális létszámú tüntetőt akarnak Brüsszelbe szállítani.  De sztrájk is lesz, több vállalat, mint pl. a postai dolgozók fel akarják függeszteni a munkavégzést.
Börtönőrök sztrájkja: november 7.
Szakszervezetük, a CGSP az ország összes büntetésvégrehajtási intézményében sztrájkolni akar, ha a szakminiszter nem hajlandó tárgyalni a túlzsúfoltságról, az őrzőszemélyzet létszámemeléséről, személyzet felvételéről, nyugdíjukról.
Vasutassztrájk: november 7. és 23. között
A CGSP vasutasai a minimális szolgáltatás tervezett bővítése ellen már benyújtották 15 napra szóló sztrájkbejelentésüket.
Regionális sztrájkok: november 24., december 1. és 8.
- nov.24.: Liège, Luxembourg, Limbourg és Antwerpen tartományokban az első munkabeszüntetések
- dec. 1.: második munkabeszüntetések Namur, Hainaut Kelet- és Nyugat-Flandria tartományokban
- 8 dec. 8.: harmadik Flamand-Brabant, Vallon-Brabant tartományokban és Brüsszelben
A regionális sztrájkoknak persze elkerülhetetlen kihatásuk van a többi tartományra is.  A Bpost, a Posta szakszervezetei szintén bejelentették részvételüket mindegyik sztrájkban, mivel tiltakoznak munkakörülményeik folyamatosan romlása ellen.
Országos sztrájk: dec. 15.
A szakszervezeti akciók csúcspontja, a teljes tömegközlekedés (vasút, autóbuszok, légikikötők zöme)  és nagyipar leáll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.