2014. október 13., hétfő

Röviden



 




♦ A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgazdásza, Olivier Blanchard a múlt hét elején felhívta a figyelmet a recesszió és defláció emelkedő kockázataira az eurózónát, különösen Németországot illetően.  
188 ország képviselete jelenlétében a hétvégén Washingtonban az IMF égisze alatt  a kormányokat «merész munkaerőpiaci és a társadalombiztosítási reformokra» hívták fel.
  Ma Luxemburgban az Eurocsoport és az Ecofin tartja összejövetelét, és Franciaország kerül nyomás alá. Az Eurocsoport vezetője Washingtonban arról szólt az IMF és a Világbank közgyűlésén, hogy Franciaországnak nem szabad újabb haladékot engedélyezni deficite csökkentésére.  
 A német pénzügyminiszter még pontosabban fogalmazott Washingtonban: «ha Franciaország és Olaszország strukturális reformokba kezd, az európai helyzet megváltozik. A francia és olasz vezetők nagyon jól tudják, hogy mit kell változtatniuk, de nehéz meggyőzniük parlamentüket és a közvéleményt». 
 Manuel Valls francia miniszterelnök azt kérte európai partnereitől, hogy «tartsák tiszteletben Franciaországot», mivel «katonai és pénzügyi elkötelezettségeinket előbb integrálni kell» a költségvetés brüsszeli elfogadtatásába.
  Görögország: a nemzetközi befektetők és az EU-EKB-IMF trojka követelésére bevezetett stratégiai reformprogram keretében a görög privatizációs ügynökség (Taiped) pénteken bejelentette, hogy 14 repülőteret adnak magánkézbe az államkassza feltöltésére.
A magyarországi helyhatósági választásokon az országos részvételi arány a 43 %-ot sem érte el. A választók zömükben fideszes polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavaztak. A budapesti részvétel a szokásosnál is alacsonyabb, 37 %-nál alig magasabb volt, s a budapestiek is fideszes főpolgármestert válaszottak. Orbán Viktor miniszterelnök hangzatos bejelentése: "megvan a harmadik győzelmünk", és Budapesten pedig "több mint kétharmadunk van" az állampolgárok kisebbségének véleményét takarja, a magas távollét pedig arra utal, hogy a «baloldal» nem képes alternatívát nyújtani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.