2014. október 13., hétfő

Rendszerváltás – ezt akartuk?


 

A fejletlen szocializmusból a széthulló kapitalizmusba…


 


 

Beszélgetéssorozat havonta egyszer, szombaton 10.30-kor a Bányászszakszervezet székházában (Budapest VI. ker. Városligeti fasor 46-48.)

A rendszerváltás alapvetően nyugati beavatkozással történt, és jaj a legyőzötteknek! Irreális volt elvárni a sebtiben formálódott, átállt és meggyőzött politikai többségtől, hogy előre lássa, milyen körülmények között fog végbemenni a rendszerváltás. Az volt az elvárás, hogy rövid időn belül olyan jólét lesz Magyarországon, mint a szomszédos Ausztriában. Ezért a beígért célért Magyarország lakosságának többsége vállalta, hogy új politikai és gazdasági berendezkedés alakuljon ki az országban. Vállalta, de az árát, a veszélyeit nem ismerte.
Huszonöt év elteltével érdemes a dolgok mélyére ásni. Kérdéseket kell feltennünk. A szocializmus gazdaságilag vagy politikailag lehetetlenült el? A sokak által várt nyugati beavatkozás megfelelt-e a széles rétegek elvárásainak? A kapitalizmus sokkal hatékonyabb gazdasági rendszer, mint a szocializmus? Az újonnan választott politikai elit – a kormányoldal és ellenzék – egyetértett abban, hogy jól jár az egész ország, ha minél teljesebben és gyorsabban hagyjuk a kapitalizmus dinamikus erőit szabadon kibontakozni.

Ha már így döntöttünk, menjünk végig az olykor fájdalmas úton, szólt a kórus, miközben a bajok okát nem a döntéseikben, hanem a múltban keresték. Privatizálódott az ipar - az energiaipar is - a mezőgazdaság, a legsikeresebb kollektív tulajdonban lévő ágazatokkal együtt. De mi lett és mi lesz a többségében még mindig állami kézben lévő közegészségüggyel, tömegközlekedéssel, közoktatással, a közigazgatással, a szociális ellátórendszerekkel és a megélhetést nyújtó öregséginyugdíj-rendszerrel? Feltesszük a kérdést: megalapozottak vagy megalapozatlanok félelmeink, mikor a Magyarországhoz képest vitathatatlanul jól működő nyugati országokban is teret hódít az a neoliberális gazdaságfelfogás, amely szerint az állam minél kisebb, annál jobb.

A rendezvénysorozattal az a célunk, hogy visszavegyük a baloldal térfelére a politika tematizálását, hogy a szociális jólétet, a teljes foglalkoztatást, a munkafeltételeket, a társadalmi egyenlőtlenség mértékét, a progresszív jövedelemadót ne a mai torz formában vitassuk meg.

1) - A sorozat első eseményén Kik álltak a rendszerváltás mögött? témát fogjuk kibontani, október 18-án! (kezdés 10h30 – cím: Budapest VI. ker., Városligeti fasor 46-48.)

előadóink:

Szöllősi Ica: KIK akarták a rendszerváltást?
Hajdú János: Rendszerváltoztatás - belülről, kívülről?
Bassa Zoltán: Ki lehet-e törni a félperifériából?

az előadások után közös beszélgetés lesz, majd hozok-megosztom alapon pikniket rendezünk.

2) - a második nyilvános beszélgetést november 22-ére szervezzük.
címe: Mennyi energiára van szükségünk és azt honnan szerezzük be? – atom, fosszilis, alternatív-energia, energiaracionalitás?


Januártól pedig a mezőgazdaság, az ipar, az egészségügy, az oktatás, az állam gazdasági felelőssége, a had- és rendvédelmi rendszer és más fontos témákról fogunk majd beszélgetni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.