2014. október 14., kedd

Röviden



Lemondott a nov. 9-i katalóniai (a spanyol államhoz tartozást illető) népszavazásról Joan Herrera, az Iniciata per Catalunya vezetője, miután a madridi alkotmánybíróság azt alkotmányellenesnek ítélte.

Az Eurostat hivatalos adatai szerint a (nemzeti össztermeléssel összehasonlított) munkanélküli járadékot tekintve Franciaország a kilencedik helyen áll, Németország, Hollandia és Dánia után.

Saint-Denis (Franciaország): 200 szülő foglalt el egy tucat iskolát tiltakozásképpen az oktatási intézmények bezárása és az iskolakezdés körülményei miatt (hiányzó tanítók, eszközök, a tanítás ritmusa, stb.)  és csatlakoztak a pedagógusszakszervezetek tanfelügyeletek előtti tüntetéseihez. 2015-ben a települések többségében a gyermekenkénti 50 eurós támogatást a kormány megszünteti.

Görögországban a statisztikai hivatal most közzétett közlése alapján (a 11 milliós népességből) 2,5 millió görög keres kevesebb, mint 418 eurót ha egyedül él és 878 euró jut egy négytagú családra. A háztartások 47,5%-a nem képes egy váratlan kiadás finanszírozására és egyharmaduk nem tud megfelelően fűteni sem.
 
Egyesült Királyság: az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) sokezer dolgozója, ápolók, szülésznők, adminisztratív személyezet, mentősök hétfőn négy órára leállították a szolgáltatásokat. Kilenc szakszervezetük hívott tiltakozásra, mivel a szakminisztérium elutasította 1 %-os bérkövetelésüket. A thatcheri évek óta nem volt még sztrájk. A Unison szakszervezet adatai szerint az NHS minden ötödik dolgozója pluszmunka végzésére, minden második kölcsön felvételére kényszerül megélhetése biztosítására. Kétharmaduk az élelmen spórol, fele a fűtésen és 80 %-uk a nyaraláson.
   
Magyarországon országosan még nem átütően erős, de stabilan második helyezést kapott a Jobbik. Egy blogról: «Áttételesen, via Fidesz, de mégiscsak a Jobbik, mert ahogy Vona Gábor a parlamentben mondta: a Jobbik ötletei, programpontjai immár a fideszes kormányzati cselekvés részei. "Rezsicsökkentés, bankok megadóztatása, devizahitelek forintosítása, keleti nyitás, kettős állampolgárság, közmunkaprogram és a sort még persze folytathatnám" – sorolta Vona, "mi ennek csak örülünk, ez azt jelenti, hogy egy kétharmados kormányra ráhatásunk van". Ez pontosan így igaz. Ráadásul nem is most kezdődött. A cselekvőképes és hatékony Jobbiknak Fidesz a neve, persze a nyílt rasszizmus nélkül.»


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.