2014. október 6., hétfő

Nemzetközi információk


Nemzetközi Egyetértés.jpg

Nemzetközi információk

194 (563) sz. – 2014.okt.3.

FRANCIAORSZÁG

 

A POI (Független Munkáspárt) 5. nyílt kongresszusa

 

Minden tagunkhoz, szinpatizánsunkhoz, a Nemzetközi információk olvasóihoz

 

 

Kongresszusunkat 2015. május  8-10. között tartjuk Párizsban.

 

A Hollande-Valls kormány az amerikai adminisztráció új háborúja mellett kötelezte el magát a Közel-Keleten. Ez a kormány már csapatokat küldött Maliba és Közép-afrikai Köztársaságba, a deficitet minden körülmények között csökkenteni akarja, de eurómilliárdokat költ olyan háborúra, amely sem a francia nép, sem e térség népeinek érdekét nem szolgálja. Az afganisztáni, iraki, líbiai és szíriai katonai beavatkozások mutatják, hogy a nagyhatalmak háborúi súlyosbítják a diszlokációt, az erőszakot, a barbárságot. Egy új háború fenyegeti az emberiséget. Országunk olyan válságba került, mint a második világháború óta soha, a munkahelyek eltűnnek, az egészségügyet és az okatatást mindenünnen fenyegetik, a kollektív jogokat megkérdőjelezik, a szabadságjogokat letörik, a Köztársaság szétesés előtt áll… 


A rendszer válsága. Néhány hete az első Valls kormány lemondani kényszerült, mert képtelen volt a CGT és CGT-FO szakszervezeti tömörüléseket rávenni a tárgyalásokon való részvételre és őket a felelősségi paktumhoz csatolni.

Ma pedig Valls megkapta a Nemzetgyűléstől a szükséges bizalmat, miután a jobboldal nyíltan bevallotta, hogy sikerét kívánja, s Marine Le Pen deklarálta, kész együttműködni Hollande-dal az «intézményes stabilitás» érdekében. A munkáltatói szövetség részéről Gattaz úgyszintén kifejezte a kormány támogatását. A szakszervezetek ellenálltak minden olyan kisérletnek, amelyekkel a paktumokhoz próbálták kötni őket.
 
A kormánypolitika elutasításra talált… Mégis, ha ingatag és kisebbségi is, folytatni akarja az Európai Unió és a tőkésosztály diktálta intézkedéseket: a felelősségi paktumot, az egészségügyi reformot, a területi reformot, stb. annak ellenére, hogy még saját képviselői is felháborodva elutasítják.
Fontos dolog, hogy 32 szocialista képviselő tartózkodott – ezzel fejezve ki tiltakozását a kormánypolitikával szemben. Ezt a megoldást választották, mert nem akarták a Nemzetgyűlés szétverését. De az V. Köztársaság keretein belül a «parlameni ellenállás» határaihoz érkeztek ezzel, szabad kezet hagyva a kormánynak. 


A Front de gauche képviselői nem szavaztak bizalmat. Pierre Laurent, a francia kommunista párt főtitkára azonban csak azt várja el Hollande-tól, hogy «más miniszterelnököt nevezzen ki egy más politika megvalósítására». Lehet-e Hollande politikája más – akárhány újabb kinevezéssel? Persze, hogy nem.

 

Ami az Air France-nál történt, megéri a reflexiót. A pilóták szakszervezeteikkel együtt két hétig sztrájkoltak egyetlen jelszóval: «A Transavia Europe-terv visszavonását». A terv elhagyása jelenti státuszok biztonságát, a bércsökkentés, a diszlokáció, a privatizáció, a vég elkerülését. A sztrájk a Transavia Europe-projekt visszavonását kényszerítette ki. Ugyanúgy, mint korábban a vasutasoké. Azonban – ahogyan a vasutasok rámutattak – saját védelmük szorosan kötődik a közszolgáltatás biztosításához. A versenyfeltételek kialakítására az európai direktívák köteleznek, s a munkahelyek fenntartása pedig kapcsolódik az EU 440 millió eurós büntetéséhez, amelyet a Hollande-Valls kormány ki akar fizetni. El kell utasítani!

 

Szakítani kell ezzel a kormánnyal, ennek intézményeivel és az európai szerződésekkel.  

Ez a felelősségi paktumban és minden hozzá tartozó «reformban» koncentrálódik. A szakítás felel meg a hatalmas többség érdekeinek. Ezért kell politikai távlatot építeni elválaszthatatlanul a gyakorlati akcióktól.

 

Mindezek a kérdések viták után kiáltanak, ezért akar a POI nyílt kongresszust azokkal, akikkel ebben a harcban együtt köteleztük el magunkat. A munkásosztály érdekeinek védelmében, a kormány és az EU politikájával szembeni harcban közös cselekvést keresünk, azt, hogyan kerülhetünk ki ebből a helyzetből.

 

E vita folyamán akarunk javaslatokat formálni, mit kell, mit nem kell csinálni.

 

Az Informations ouvrières osztályharcos szabad orgánum hasábjai rendelkezésre állnak az 5. kongresszus előkészítésére, hogy segítsük a dolgozók felszabadulását az elnyomás és kizsákmányolás láncai alól!

 

Nagy-Britannia

 

A brit parlament szept. 26-án voksolt az amerikai vezérkar oldalán történő iraki katonai intervencióról.

 

“A brit katonai beavatkozás ellen szavazok”

(John McDonnell, a Labour Party képviselője Hayes és Harlington kerületben)

 

A konzervatív-liberális demokrata kormánykoalíció indítványáról van szó, miszerint a parlament «felismerve az Iszlám Állam (Daesh) Irak területi egységére jelentő veszélyét, elfogadja az iraki kormánynak a nemzetközi közösség számára megformált katonai támogatásra irányuló kérését».

 

A szavazás előtt a háborúellenes csoportkoalíció vezetője, a Labour képviselője, Jeremy Corbyn jelentős kampány élére állt; tüntetések és összejövetelek zajlottak a parlament előtt is, valamint többezer levél érkezett a képviselőkhöz a nemmel voksolásra szólítva fel őket.

Ha ennek ellenére is széles többséget kapott a kormány indítványa, az annak jele, hogy a három nagy párt (Labour, konzervatívok, liberális demokraták) mély válságának nincs vége. 1 liberális demokrata, 6 konzervatív és 23 munkáspárti a kötelező fegyelmet figyelmen kívül hagyva ellene szavazott.

 

Részlet John McDonnell parlamenti hozzászólásából

 

«Nem lehetséges, hogy támogassam a kormány javaslatát, akkor sem, ha a Daesh tökéletesen taszít. Mindnyájunkat mélyen érintett a filmezett lefejezések barbár mivolta (…). De azt nem gondolom, hogy a bombázás, amelyben országunk részt vesz, egyetlen túsz életét is megmentheti. Ellenkezőleg, ez csak a vérfürdő és az instabilitás fokozódásához vezet a Közel-Keleten és még nagyobb veszélyt hordoz országunk számára is.

Az iraki két bombázás a legoptimálisabb számítások szerint is 700 ezer emberéletbe került. A Egyesült Királyság itteni háborús részvétele indította országunk fiataljait, hogy terrorista csoportokhoz csatlakozzanak, Legalább 500 ifjú brit harcol Szíriában és Irakban.

A Daesh pontosan azt akarja, hogy az USA és az Egyesült Királyság háborúba kezdjen. Ez hozzájárulna ahhoz, hogy területi konfliktusból potenciális dzsihád válhasson világszinten a muzulmán közösségek körében.

Mikor fogjuk már levonni a történelmi következtetést Nagy-Britannia közel-keleti katonai kalandjaiból?

Több mint egy évszázada annak, hogy Nagy-Britannia a nyugati hatalmakkal együtt megszállásokban, bombázásokban, rendszerek megdöntésében vesz részt, demokratikus mozgalmakat söpör el, diktatorikus rezsimeket állít fel, homokba rajzolt mesterséges határokat állít fel, olyanokat, amelyek az instabilitásra alapozott térségeket hozták létre a korábban nagy emberi civilizációk helyén.

Afgnisztántól Szírián át Irakig beavatkozásaink káoszt eredményeztek. Meg lehet állapítani, hogy a Daesh Nagy-Britannia iraki stratégiájának közvetlen terméke.

A Daesh barbárságával szemben opponálni kell, de ez a közel-keleti helyi rendszerek feladata, azoknak kell megoldani a gondot. Szaud-Arábia, Katar, Irán, Törökország dolga, hogy a térségben harcoljon a Daesh brutalitása és terjeszkedése ellen.

Annál is inkább, mert ezen államok közül jónéhány favorizálta azokat az iszlám szélsőségeket, amelyekből megszületett a Daesh, ezek az országok finanszírozták, bázisul kínálkoztak számára addig, míg érdekükben állt (...).

A sors iróniája, hogy a Daesh olyan fegyvereket fordít most saját ellenségei felé, amelyeket Nagy-Britannia és az USA tömegesen szállított neki, ajándékozott az iraki hadseregnek, vagy adott el Szaud-Arábiának, Katarnak és Jordániának.

Ha – mint valószínű – a parlament elfogadja, hogy Nagy-Britannia részt vegyen Irak bombázásában, a földi beavatkozás kvázi szükséglet lesz és hamarosan azt fogják kérni, hogy engedélyezzük a szíriai beavatkozást. Az ENSZ ismét marginalizálva, a nemzetközi jog manipulálva lesz avégett, hogy a nyugati hatalmak agressziója igazolható legyen.

Nagy-Britannia részvétele ellen szavazok a katonai intervencióban, mivel nem csak emberéletekbe kerül, hanem, mert ez a jövő veszélyeinek és tragédiáinak forrása.»

 

Jean-Pierre Barrois

A Megtorlás elleni Nemzetközi Bizottság

 

(a szakszervezeti és politikai jogok védelmében)

 

 

Ukrajna párizsi nagykövetének

21, avenue de Saxe,

75007 Paris

 

Nagykövet Úr!

 

Bizottságunk szept. 16-án összeült, miután értesült az Odesszában történtekről.

 

Szept. 12-én éjszaka 3 fiatal aktivistát, a Borotba, az Ukrajnai Kommunist Párt és a Fiatal Kommunisták tagját «terrorizmus» sùlyos vádjával illetve az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) letartóztatta.

 

Nevük: Vladislav Wojciechowski (a május 2-i Szakszervezeti Székháznál elkövetett szégyenletes mészárlás megmenekültje), Pavel Shishman és Nikolaj Popov.

 

Vladislav Wojciechowski barátai és családtagjai szerint az SBU mellett ezen letartóztatások során szélsőjobboldali félkatonai csoportok szolgálnak. A letartóztatottakat verik annak érdekében, hogy «beismerést» csikarjanak ki belőlük.

 

Jelenleg az SBU tartja őket fogva.

 

Az ilyenfajta cselekedetek az ukrán kormány állandóan hangoztatott demokratikus értékeinek ellentmondanak.

 

Részükről csatlakozunk azokhoz, akik ezen aktivisták azonnali kiszabadulását kérik.

 

Szeretnénk, ha Nagykövet ùr a lehető leggyorsabban fogadna bennünket, hogy mélységes aggodalmunkat megosszuk Önnel.

 

Megkülönböztetett tisztelettel:

 

 

Jean-Jacques MARIE, történész

Gérard BAUVERT, újságíró

Hélène RUBINSTEIN-CARRERA, jogász

  

 

Kínai Munkásjogok Bizottság

Szervezkedési szabadság, sztrájkjog, szabad tárgyalások

 

 

A honkongi megtorlások apropóján

2014.szept.30-i kommüniké

 

A múlt héten sokezer egyetemi hallgató demonstrált Honkongban tömegtüntetéseken a demokráciáért. A rendőrség durván beavatkozott, számos letartóztatás történt. Szept. 29-én a pedagógusok léptek sztrájkba szakszervezetük,  a HKCTU hívására.

 

Kínai Munkásjogok Bizottság a sztrájkjog elismeréséért, a tárgyalások jogáért küzd, az egyesülési szabadságért Kínában, felhívja a szakszervezeteket, mutassák ki szolidaritásukat a honkongi diákokkal, a sztrájkoló dolgozókkal és szakszervezetükkel, a HKTCTU-val, hogy véget érjen a represszió, kiszabaduljanak a letartóztatottak.

  

Felhívás Honkong minden dolgozójához

általános sztrájkra szept. 29-án

«A Honkongi Szakszervezeti Konföderáció (HKCTU) mélyen elítéli a rendőrség brutális akcióját, a fegyvertelen diákok és mások megtámadását. Ugyanilyen mélyen elítéljük a kormányt, amely megtagadja a szólás- és gyülekezési szabadságot Honkongban. A HKCTU minden dolgozót sztrájkra szólít, hogy így tiltakozzon az Országos Népi gyűlés döntése, a honkongi kormány által elkövetett erőszak ellen, amellyel a békés tüntetést szétverték. A dolgozóknak és fiataloknak egyesülniük kell, hogy a kormány visszaadja a hatalmat a népnek.

 

A kormány székhelye előtti szept. 26-i békés összejövetel óta a tüntetők száma egyre nő, rendben és nyugalomban. A rendőrség ennek ellenére erőszakosan rájuk támadt sokukat megsebesítve. A demonstrálók válaszként csak kezüket emelték a levegőbe.

 

A dolgozóknak fel kell kelniük az igazságtalan kormánnyal és az erőszakos megtorlással szemben. A totalitárius kormánynak meg kell hátrálnia, ha minden dolgozó ezt az akaratot fejezi ki.  A demokrácia és az igazság nevében nem hagyjuk magukra a diákokat.

 

Ezért hívja a HKCTU a dolgozókat a holnapi általános sztrájkra.

 Követeléseink:

1/ A letartóztatott tüntetők azonnali szabadon bocsátása.  

2/ A kormány és a rendőrség hagyjon fel a békés tüntetés megtorlásával, kérjen bocsánatot a néptől.

3/ Az Országos Népi Gyűlés hagyja abba az általános választójog színlelését. A honkongi kormánynak politikai reformokhoz kell látnia, a dolgozók valódi választási rendszert akarnak, hogy az üzleti világ favorizálása megszűnjék, az Országos Népi Gyűlés választási javaslata csak színlelés, ugyanezt jelenti más csomagolásban.

4/ Leung Chun-ying, a honkongi végrehajtó hatalom feje mondjon le a tüntetőkkel szembeni erőszakos eszközök használata miatt.

 Honkongi Szakszervezeti Konföderáció (HKCTU)»

2014. szept.28.

 

Javaslat üzenet küldésére:

 

To HKSAR Chief Executive Leung Chun Ying


Our union supports the HKCTU call to strike and call for the immediate 
release of arrested protestors and an end to the suppression of peaceful 
assemblies and demonstrations.

 

 Yours sincerely,

                                         (aláírás)

 

(Leung Chun Ying, a honkongi végrehajtó hatalom vezetőjének

Szakszervezetünk támogatja a HKCTU sztrájkját, követeli a letartóztatott tüntetők szabadon engedését, a békés demonstrálókkal szembeni erőszak alkalmazásának végét.)

 

 Küldjetek másolatot a HKCTU-nak: hkctu@hkctu.org.hk

 

Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738 Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.