2014. október 8., szerda

Belgiumi diáktüntetés


4 000-szer: «Semmi megszorítást, ami jövőnket érinti!»



Költségvetési megszorítások  az oktatásban

Október 2-án ismét 4 ezer diák vonult Brüsszel utcáin diákszervezetei felhívására a mindenki számára hozzáférhető és minőségi oktatást reklamálva, a nagy szakszervezeti tömörülések (CSC, FGTB) támogatásával. «Nem akarjuk a jövőnket érintő megszorításokat», «Az oktatás jog és nem privilégium», tudatták az új flamand kormánnyal, hogy elfogadhatatlanok az oktatás költségvetési megszorításai, a tandíj emelése.

1500 felsőoktatási hallgatót vártak az ország északi részéről, de amikor a buszok megérkeztek Gantból, az Európa téren már nem volt hely, a vártnál kétszer több érkezett. A flamand kormány intézkedései ellen tiltakozókhoz csatlakoztak a francianyelvű diákok is, a középiskolai diákszervezetek. Egy dolog világos, ez csak a kezdet. Minden diákvárosban akciókra fog sor kerülni, hiába jelentette ki a flamand oktatási miniszter, hogy ezek nem vezetnek sehová. Az egyik diákvezér: «Azért vagyunk itt, hogy kimondjuk: falat képezünk a megszorítások előtt, semmi megszorítást, ami a mi jövőnket érinti!»

Eszközhiány, alkalmatlan helyiségek, a tanulás költségeinek emelkedése… A diákok konkrét helyzete egyre súlyosabb, de a pedagógusoké, az iskolai adminisztratív és munkásszemélyzeté is. A fiatalok évek óta küzdenek: «Három nyugdíjba vonuló tanár közül csak kettő helyét töltik be. Ugyanígy van az egyetemi kisegítő személyzettel. A kutatók létszámát évente 20-szal csökkentik. A munka mennyisége persze megmarad akkor is, ha kurzusokat törölnek el. «Főiskolánkon már nincsenek az ablakon függönyök, ha esik az eső, a plafonon át folyik a víz a jegyzeteinkre», «a hallgatók száma emelkedik, ennek ellenére két tanárral kevesebb lesz», «a gyakorlathoz nincsenek asszisztensek, a szemináriumok elmaradnak», «nincs helyiség, tanárainknak az egyetemen kívül kell megtartaniuk az előadásukat»...

A költségvetési megszorítások minden tanévvel folytatódnak.

Ha a tandíjak emelkednek, a tanulás költségei áthághatatlan akadályt képeznek a szerényebb jövedelmű családok előtt. «Egy tanulmány kimutatta, hogy 100 eurós költségemelkedésnél már kétezer diák kénytelen abbahagyni felsőfokú tanulmányait».

A molinókon, karkötőkön, pólókon mindenütt jelenlévő pikk ász, a diákmozgalom jelképeként: «Ne játszatok a jövőnkkel!».

(Kiegészítés: 2012-től a belga egyetemi tandíj a képzéstől függően 1923 – 3845 euró között mozog. Ezen kívül számolni kell például a könyvek, jegyzetek, fotókópiák, vizsgák árával. A szállás a kisebb diákvárosokban 250 € havonta, Brüsszelben pedig 300 - 450 €. A megszorításokat egész Európában az Európai Unió intézményei követelik a költségvetési deficit lefaragása és az adósságfizetés érdekében, a közoktatást a magánszféra felé tolva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.