2014. október 22., szerda

Belgium: növekvő sztrájkkészültség




Vallónia-Brüsszel oktatási intézményeinek 75 %-a szintén sztrájkba lép




© Belga

Ezekben a napokban ismeri meg minden pedagógus a föderális kormányok konkrét költségvetési intézkedéseit. A megszorítások az Európai Unió előírásait követik.
A szakszervezetek szervezésében egyórás összejöveteleken informálták az iskolák személyzetét arról, hogy a kormányok az előnyugdíj korhatárát 63 évre emelik, a nyugdíj összegét pedig csökkenteni fogják (Belgiumban az óvodának megfelelő intézményeket is iskolának hívják, ide 3 éves kortól járnak a gyermekek).
Ez a két intézkedés, valamint a tanulmányi évek kizárása a nyugdíjkalkulációból, és  a nyugdíj referenciaéveinek és kiszámításának módosítása azt eredményezi, hogy a jövőben 6 évvel többet kell dolgozni a mai összegnek megfelelő nyugdíjért.  Ehhez adódik a kiszámítás különbözősége, s a  jövő nyugdíjas pedagógusai 22 %-kal kisebb jövedelemmel számolhatnak.
"2000 előtt lehetséges volt 50 éves kortól az előrehozott nyugdíjbavonulás. Most 63 évre emelkedik, ráadásul jóval alacsonyabb lesz", zúgolódnak.
A szakszervezeti egységfront a nov.6-i és dec.15-i országos és a nov. 24-i, dec.elseji és 8-i tartományi  sztrájkban való részvételre szólít.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.