2014. október 17., péntek

Hírek



  • A külföldiek fölhasználatára vonatkozó magyar törvény az Európai Bizottság szerint sértheti a tőke szabad áramlásáról és a letelepedés szabadságáról szóló uniós irányelvet. Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít.

Az Európai Bizottság véleménye szerint a magyar jogszabály korlátozza a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők jogait, ami sérti a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogot. Ezek a szerződésben rögzített, alapvető szabadságjogok csak "kellően indokolt esetben és az arányosság elvével összhangban" korlátozhatók. Bár a tagállamok szabadon meghatározhatják a tulajdoni rendszerre irányadó szabályaikat, ezt az uniós jog korlátai között kell tenniük - olvasható az Európai Bizottság indoklásában.

·         Kórházak az összeomlás szélén

Az egészségügyi intézmények október elején már 96 milliárd forinttal tartoztak a szolgáltatóknak. Ebből a summából majd 60 milliárd forintot tettek ki a lejárt számlák. Az egészségbiztosító által finanszírozott mintegy 240 fekvő- és egyéb szakellátást végző intézmény közül több mint 160-nak van sürgősen rendezendő adóssága. A fedezethiány miatt a kórházak már most sem nagyon tudnak szakmai anyagokat, illetve gyógyszereket vásárolni, raktárkészleteik sem igen vannak. A szállítók pedig jobbára már csak készpénzért dolgoznak. Az intézmények jóval kevesebb pénzt kapnak egy-egy eset ellátásért, mint amennyit arra költeniük kell.

 

  • A kormány a nagy ellátórendszerek átfazonírozására készül.

Eddig «nem elég fajsúlyos», még mindig nem az Európai Unió teljes direktívasorozatának megfelelő generális módosítások történtek az egészségügy, oktatás, szociális ellátás, stb. területén. Az egészségügyi ágazatban a GDP 6 százalékáról már csak 5,1 százalék a ráfordítás, a piaci alapú egészségügyi szolgáltatásokra «helyeződött» a hangsúly. A kormányzati tervekből kiszivárgó értesülések szerint a magántőke «akadálymentesítése» lehet az egyik leglényegesebb eleme a csomagnak, pedig a kórházak már ma is megragadnak mindent, hogy a páciensek a magánellátások felé tolódjanak. Az egészségügy mellett a nyugdíjrendszer átalakítása is napirendben van. Ne legyenek illúzióink, ez újabb megszorításokat jelent, többet kell majd dolgozni, hosszabb ideig, rosszabb kürülmények között és mindig kisebb nyugdíjért.

  • Óráról órára erősödik a most készülő országos taxisrendelet elleni tiltakozás.

Soprontól Békéscsabáig elfogadhatatlannak tartják a személyszállítók a tervezett szigorításokat, amelyek a taxisokat ellehetetlenítik. Indokolatlan, hogy ötévenként megújítsák engedélyüket, újra vizsgázannak. A kocsik életkorára vonatkozólag, igen furcsa a hétéves korhatár elrendelése abban az országban, ahol a személyautók átlagéletkora tíz év fölötti. Az a szigorítás pedig teljesen életszerűtlen, amely szerint csak ott vehetnének fel fuvart a taxisok, ahol szolgáltatnak.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.