2014. október 4., szombat

Pavlusko Imsirovics (1948-2014)




2014. augusztus 16-án Belgrádban elhunyt a szocializmus régi harcosa, Pavlusko Imsirovics (1948-2014).

Partizáncsaládban született. 1968 júniusában Pavlusko részt vett a tömeges diáktüntetésekben a „valódi szocializmusért”, és 1970-ben illegalitásban megalakítja a „Forradalmi munkáspártot kezdeményező csoportot”. Ezért a „trockista perben” 1972-ben Imsirovicsot és Nikolicsot 2 év szigorított börtönbüntetésre ítélik. A 70-es évek második felétől 1990-ig bezárólag résztvevője a bürokratikus rendszer elleni szocialista ellenzék illegális csoportjainak.

1990-1991-ben a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének bizottsága kereteiben harcol a volt Jugoszlávia valamennyi köztársaságában a háború és privatizáció ellen, minden dolgozó egységéért nemzetiségtől független. Fellép a „Nezavidnoszt” (Függetlenség) szakszervezeti központ létrehozásáért.

A 90-es években Pavlusko a volt Jugoszlávia, Bulgária, Románia, Görögország, Magyarország, Albánia, Törökország munkásaktivistáival együtt munkáskonferenciát szervez, hogy újjáélesszék ebben a régióban a munkásmozgalom hagyományát a szabad népek Dunai-Balkán föderációjáért. 1999-ben az elsők között lépett fel a NATO szerbiai agressziója ellen. 2007-ben (az Októberi forradalom 90. évfordulójára) ő volt a fő szervezője a szerbiai Csacsak ipari városban megrendezett nemzetközi konferenciának, melynek delegátusai között ott voltak Oroszország, Ukrajna, Moldova, Magyarország munkásaktívái.

Pavlusko tagja volt a IV. Internacionálé nemzetközi titkárságának. Pavlusko Imsirovics emlékére a IV. Internacionálé orosz nyelven publikálta összegyűjtött írásait. Ez a gyűjtemény megkapható pdf formátumban a dv87@laverite.org címen vagy letölthető innen:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.