2014. október 4., szombat

Belgium: kórházi számlák




 


Forrás: Belga

2006 óta a kétágyas kórházi szobák ára (egy személyre vetítve) napi 437 euróról 293 euróra, vagyis 33 %-kal csökkent a Mutualité Socialiste Solidaris (társadalombiztosítás) adatai alapján, azonban az egyágyas szobákban a honoráriumok pluszköltsége több, mint 48 %-kal emelkedett.

·        


© Thinkstock

A jelenség annak köszönhető, hogy a kórházak számára megtiltották a pluszköltségek reklamálását a többszemélyes kórházi szobákban, azonban az egyágyasokban nem. Az utóbbiak ára 2006-ban 590 euró volt naponta, ma pedig átlagosan 873 euró. "Ez összességében kb. 324 millió pluszbevételt jelent Belgiumban, ami ugyancsak jelentős összeg", magyarázza a Solidaris.

Az összeg a különböző kórházakban jelentősen eltér. A tanulmány kimutatja azok intézmények top 10-es listáját, amelyek a legtöbb pluszpénzeket kérik; mind Brüsszelben és Vallóniában található.

Eme honorárium-túltengéssel szemben a Solidaris azt javasolja, határozzák meg azok maximumát és a kórházak mindegyikében  előre kapja kezébe azt a páciens.

(Magyarázat: a kórházi biztosítással  rendelkező beteg kórházi költségét a biztosító és a páciens együtt viseli, ha utóbbinak ezen felül még külön kórházi biztosítása is van, akkor költségének jó részét ez a külön biztosítás megtéríti – gyakran azonban csak hónapokkal később...)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.