2016. május 13., péntek

Izrael - Palesztina


Gáza, 2014


Azt mondjátok, a megoldás "a békefolyamat újraindítása". Ezt halljuk évtizedek óta, de semmi nem történik és az izraeli telepesek folytatják a palesztin területek elfoglalását, a palesztin házak, a palesztin és nemzetközi segítséggel felépült berendezések lerombolását – és büntetlenül. Itt az ideje, hogy fellépjünk Izrael ellen. Az európai vezetők nagy elánnal látogatják Izraelt, Netanyahuval "őszinte és nyílt" tárgyalásokat folytatnak, büszkén számolnak be a kereskedelmi kapcsolatok fejlődéséről. Pedig egyetlen hivatalos izraeli nyilatkozat sem ítéli el az olyan esztelen rombolást, mint pl. a ciszjordánai palesztin gyerekeknek Belgium által épített játszóteret, melyet a közelmúltban romboltak porig vagy a gázai blokádot, amely megakadályozza a két évvel ezelőtti izraeli támadások által megsemmisített házak újjáépítéséhez nélkülözhetetlen cement bejuttatását is. Nem csapatokat kell küldeni, mint a közel-keleti háborúba, hanem rákényszeríteni Izraelt a nemzetközi szerződések, határozatok, palesztinok jogainak tiszteletben tartására.

Michel Collon független belga újságíró összegyüjtötte, hogy

1./ 1948 óta több mint 700 zsidó közösséget hoztak létre (a megszállt területeket nem számolva). Hetet az izraeli palesztin álllampolgárok számára a Negev-sivatagban azzal az egyetlen céllal, hogy más zónákból eltávolítsák  a beduinokat.
2./ A hatalom olyan szervezetekre bízta olyan jelentős területek, mint a földtulajdon és vidéki telepítések ügyét, amelyek célja a zsidó lakosság privilégiumainak erősítése.
3./ A palesztin menekültek földjeit  törvénnyel megerősítve elkobozták, ez képezi az 1967 előtti összes terület kb 20 %-át.
4./ Négy palesztin állampolgárból egy «hiányzik» (elmenekült vagy internált), akinek földjét és javait az állam elkobozta.  
5./ 90 ezerre becsülik azon palesztinok számát, aki Izraelben élnek a «nem elismert falvak» tucatjaiban. Semmilyen bázisinfrastruktúrával nem rendelkeznek és házaikat lerombolják.  
6./ Az izraeli városok 70 %-ában az ottlakás jogát bizottságok ellenőrzik, azokat eltávolítják, akiket közösségükbe «társadalmi beilleszkedésre» képtelennek tartják.
7./ A palesztinek a lakosság 20 %-át alkotják, az állam azonban csak a költségvetés 4 %-át szánja fejlesztéseikre.
8./ Az oktatási minisztérium ötször annyit fordit egy zsidó diákra, mint egy palesztinre.
9./ A választott képviselők, ideértve a Knesszet és a Minisztertanács tagjait is, nyilvánosan és büntetlenül rasszista kijelentéseket tesznek a palesztineket illetően.  
10./ A Shin Bet, a belső titkosszolgálat, nyíltan küzd a palesztin állampolgárok minden békés és legális tiltakozása ellen, ami Izrael «zsidó» jellegét vonja kétségbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.