2016. május 30., hétfő

Spanyolok az utcákon az EU szigorítási poltikája ellen


Madridban május 28-án több menet indult a Puerta del Sol felé "Európa népeinek demokratikus lázadásáért, szuverenitásáért, szolidaritásáért" 



© PEDRO ARMESTRE - AFP
Belga
Sokezren vettek részt a "méltóság menetén" a törvényhozói választások előtt kevesebb, mint egy hónappal. "Kenyeret, munkát, fedelet" követelnek és elutasítják a "Brüsszel által kikényszerített neoliberális politikát". Mások az EU-USA közötti TTIP (TAFTA) szakadkereskedelmi egyezmény ellen tiltakoznak, vagy valódi menekültfogadási politika érdekében. Madridban a Puerta del Sol felé tartó menetek egyesültek az "Európa népeinek demokratikus lázadásáért, szuverenitásáért, szolidaritásáért " molinó előtt.
Az első "méltóság-menetek" az ország minden részéről több tízezer dolgozó részvételével 2014. márc 22-én érkeztek Madridba. Most mintegy 125 politikai, szakszervezeti és szociális mozgalom ismét arra hívott, hogy Sevillától Barcelonáig három tucat városban a spanyolok "tegyék láthatóvá felháborodásukat".
"Elszegényedett nagyszülők, eladósodott gyerekek, munkanélküli unokák"
A 81 éves Fedor Asuar volt gépész és az antikapitalista Munkásbizottságok szakszervezet tagja emeli magasba a táblát: "Elszegényedett nagyszülők, eladósodott gyerekek, munkanélküli unokák". Kis nyugdíja megvédéséért és a "oktatás, egészségügy megnyirbálásainak egész sorozata" ellen vonul fel.

A tüntetők attól tartanak, hogy bármilyen kormány is áll fel a június 26-i választások után, új «reformokat», a közszolgáltatások újabb megkurtítását kényszerítik az országra, holott a spanyolok egyötöde már a szegénységi küszöbön él kevesebb mint évi 8011 euróból. Az aktív lakosság 21%-a 2016 első negyedéve végén munkanéküli volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.