2016. május 14., szombat

Pillantás a minimálbérekre

(A Le Vif nyomán)

Az Egyesült Államokban tömegek reklamálják a minimálbér növelését
15 dolláros órabér a "Fight for $15" követelésében. © REUTERS
"Fight for $15" az amerikai munkások új mozgalma. Az utóbbi hetekben az ország mintegy 300 városában zajlottak sztrájkok a 15 dolláros minimálbérért, aztán pedig átterjedt Kalifornia és New York államra is, ahol a minimálbér 10, illetve 9 dollár.
A "Fight for $15" mozgalom 2012-ben Brooklynban született. Abban az időben főleg a fast-foods (gyorséttermek) dolgozóit mozgósította, akik között számosan a szövetségi szociális programjai (a nevezetes amerikai "food stamps") segítségére szorultak, hiába volt munkájuk, abból nem tudtak megélni. Leginkább a Mc Donald volt a célkeresztben, amely bátorította az egész élelmezési szektorban az alacsony béreket.
A követelés ma már politikai vita tárgya is főként a demokrata táborban. Vermont szenátora és jelöltje, Bernie Sanders a 15 dolláros minimálbér elszánt híve, maga kezdeményezte az erről szóló törvényjavaslatot a Kongresszusban. Hillary Clinton a 12 dolláros minimálbér szószólója, melyet az egész országban 2020-ig vezetne be (azokban a városokban, ahol a megélhetés különösen drága, bizonyos kivételekkel). 

Európában

A minimálbér egyáltalán nem általános. Például Dániában, Svédországban vagy Olaszországban nincs országos minimálbér. Gyakori az is, hogy a társadalmi partnerek (munkáltatói és munkavállalói szervezetek) ágazati szinten határozzák meg.   
Belgiumban teljes munkaidőre 2016 januárjában bruttó 1.501,80 euróban került megállapításra (a nettó ettől jelentősen eltér: családi az adózás, a nettó az eltartottak, a családban keresőtevékenységet végzők számától függ). Hasonló a minimálbér Luxemburgban, Írországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában. A sor végén találjuk Bulgáriát, Romániát és Litvániát a 2015-ös 184-tól 300 euróig terjedő bruttó összeggel (a számokat azonban érdemes összehasonlítani ezen országokban az átlagos megélhetés szintjével).
Az Egyesült Királyságban ezév áprilisában a minimális bér 7,5%-kal nőtt és miután hosszú ideje nem nyúltak hozzá, az elkövetkező 5 évben 40%-kal szándékozzák növelni.
Németország is egy lépést tett előre a közelmúltban a minimálbér felé. 2015 januárja előtt egész egyszerűen nem létezett. A német modell alapja a «rugalmasság és versenyképesség» volt, a «mini-jobnak» nevezett, havi 400€ körüli fizetéssel járó munkahelyekkel, melyek jelentős adókedvezménnyel járnak.
A minimálbér bevezetésének ill. emelésének azonban nem mindenki örül. Vannak közgazdászok, konzervatív politikusok, akik ezzel a versenyképesség elvesztését, a munkahelyek külföldre menekítését vetítik elénk.  Mások ettől várják a belső fogyasztás fellendülését.  

Na és persze a minimálbér nem emelkedik egész Európában.  Görögországban drasztikusan csökkentette Trojka szigorítási pirulája, a 2012 eleji bruttó 876 euróról az ugyanazon év végi 683 euróra (azóta ezen a szinten stagnál annak ellenére, hogy Tsipras miniszterelnök a válság előtti szintre akarta emelni).  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.