2016. május 5., csütörtök

Visszatérés a forrásokhoz: "Merjetek sztrájkolni még a megszállás alatt is!"

 

A II. vilàgháború egy szinte ismeretlen eseményét idézünk fel: 1941 tavaszán két sztrájk rázta meg a liège-i medencét, aztán Franciaország északi részét.  Dominique Dreyfus és Marie-Jo Pareja dokumentumfilmet àllított össze, Jacques Bonnaffé mondta el az RTBF àpr. 29-i adásában.

1941 tavasza: asszonyok ezrei és munkások, bányászok tízezrei – az éhségtől, az elviselhetetlen munka- és az életkörülményektől meggyötörve a náci megszállás alatt harcba merészelt szállni «kenyérért és szappanért». Május elsejétől indult a szervezkedés a szakszervezeti és akcióegység bizottságaiban, a vörös és nemzeti lobogókat villanydrótokra feszítve, röpcédulák ezreit szórva, a követelések megfogalmazásával az egész térségben. A mozgalom átterjedt a belga vasasokra és textilmunkásokra is. A munkabeszüntetés soha nem látott, a bányászatban 80%-os lefedettségű és kiterjedt - amelyért sokan drága árat fizettek. A sztrájk letörésére Niehoff tábornok többek között felfüggesztette a bérek fizetését és az élelmiszerjegyek kiosztását. Nincs pénz, nincs ennivaló, a félelem, a letartóztatások és az éhség megteszi a magáét, jún. 10-én a bányászok felveszik a munkát. Mégis elérnek valamit: a megszálló hatóságok kissé megemelik a béreket, a hús- és szappanadagot és munkaruhát is adnak. 
A munkabeszüntetés mindenekelőtt a megszállók elleni patriotikus gesztus volt. A német háborús gazdaság érzékeny veszteségeket szenvedett: közel 500 ezer tonna szenet veszített…  
Néhány hónappal később, 1941 július 23-án vonat indul a belgumi Huy város állomásáról, a cél Sachsenhausen koncentrációs tábora. 244 észak-franciaországi és Pas-de Calais-i bányászt visz. 1941 szept. 22-én egy másik vonat mintegy hatvan belga sztrájkolót szállít a neuengamme- táborba. 60%-uk nem jön vissza.


Az 1948-assal szemben, a 1941 május/júniusi bányászsztrájk szinte észrevétlen maradt az utókor számára. Pedig példaszerű. Ez az első alkalom, hogy dokumentumfilmben örökítette meg e két rendezőnő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.