2012. június 24., vasárnap

A belga kommunista mozgalom kezdete annak nemzetközi és magyar vonatkozásaival



A belga Kommunista Párt több kisebb csoport egyesülésével született 1921 szeptemberében:  «A kizsákmányolt» c. újság köré gyűlt és Joseph Jacquemotte nevével fémjelzett «Kizsákmányoltak barátai» csoportból (kb. 300 tag), mely a III. Intenacionálé (Komintern) nézetei alapján állt és a War Van Overstraeten nevével jelzett, de kisebb (kb. 200 tag) PCB-ből, melyet néhány hónappal előtte hoztak létre. A két irányzat közötti különbség jelentős volt. A Van Overstraetené antiszakszervezeti és antiparlamentáris, balos szervezet, a szovjetek (tanácsok) abszolut elsőbbségével, Jacquemotte szervezete inkább «centrista», nem volt kész a szociáldemokráciával való szakításra (annak különben is organikus tagja volt). A belga kommunisták ezután aktívan együttműködnek a szakszervezetekkel, a szervezetet átalakítják, vállalati-üzemi sejteket hoznak létre a szociáldemokrata struktúra helyébe, hogy közvetlen kapcsolatban állhassanak a dogozókkkal. 1927-ben vita kezdődik a pártban Trockij szerepéről, nézeteiről. A tagok többsége War Van Overstraeten köré gyűlve a trockistákkal szimpatizál. Eltávolítják őket, 1928-re az ezer tagból csak ötszáz marad. 1932 decemberére azonban már 3.241 tagja lett – a novemberi választáson Charleroiban 9,2%-ot,  Liège 8%-ot ért el. Ide robban be Berei, akit a sztálinista irányt vett Komintern küldött, hogy a «trockista elhajlással» végezzen; itt is marad egészen 46-ig mint a párt nem hivatalos, de tényleges irányítója és hűségesen teljesíti a feladatot: a belga kommunista párt sztálinista irányítását.
1935 áprilisában a Front populaire (Népfront) kongresszusát tartják Charleroiban. A kommunista pártoknak széles frontot kell létrehozniuk a demokratikus szabadságjogok és a nemzeti függetlenség védelmében. 1936-ban az elhunyt Jacquemotte helyett a párt élére Xavier Relecom, Georges Van den Boom és Julien Lahaut triumvirátusa kerül (gyakorlatilag azonban Berei irányít). A spanyol polgárháborúban aktív szerepet vállalnak a belga kommunista és szocialista fiatalok, ezen felül is sokféle formában nyújtanak segítséget. 1936 szeptemberében a  PCB  9 képviselői és 4 szenátori helyet szerez, a nagy vallon iparvidéken 10 % fölött teljesít. 1938-ben már 8.500 tagot számlál (ha Flandriában mindig is marginális marad). (Forrás: Rudi Van Doorslaer).
Bereinek nincs könnyű dolga, különösen a Molotov-Ribbentrop paktum «megértetésével»… Óriási polémiát okoz a párt berkeiben, valóságos nemzedéki ellentéteteket szül, mivel az egyik tábor még nem felejtette el a Komintern „segítségét” a „trockizmus” elleni küzdelemben, a másik pedig tudja, hogy a fasizmus a burzsoázia egy rétegének terrorisztikus diktatúrája, a polgári demokrácia viszonylag békés osztályharcos körülményeinek véget fog vetni. Márpedig a  III. Internacionalé az Sztálint jelenti és pártját, országát. A spanyolosok készek a fasizmus ellen fegyvert fogni, a sztálinistákhoz való hűségük dacára. Dimitrov a Komintern részéről egy búcsúlevélben ezt írja: «Felnőttek vagytok. Cselekedjetek a lehető legjobb módon népetek, országotok javára. Ne felejtsétek el a Szovjetuniót.» A kommunisták lettek Sztálinnak köszönhetően a múlt, a jelen és a jövő összes bajának felelősei. Pedig ahogy Edgard Lalmand írta 39. aug. 26-i szerkesztőségi cikkében: Ha holnap a tőkések hibájából a III. Birodalom megtámadja az országot, mi leszünk az elsők, akik fegyverrel kezünkben megvédjük.
A vita akkor zárul le, amikor Németország megtámadja a Szovjetuniót. Már korábban megszületett a párt stratégiai vonala, melyhez a megszállás alatt is tartja magát (Front wallon, Wallonie libre mozgalom, a Churchill gazette és a La libre Belgique újságokkal, majd a Front de l’Indépendance létrehozásával). A Gestapo, birtokában a «belga listával», letartóztatja számos vezetőjét (közöttük vannak Julien Lahaut, Jean Terfve és Fernand Jacquemotte).


Berei Andor (a Wikipédia nyomán)
(Budapest, 1900. november 9.  1979. január 28.) kommunista politikus, közgazdász, egyetemi tanár. Az Új magyar lexikon szerkesztője, Andics Erzsébet férje (és Farkas Vladimir apósa).
Budapesten született, kispolgári családban. 1918-tól 1921-es letartóztatásáig bölcsészhallgató volt a budapesti, majd a bécsi tudományegyetemen. 1917-ben belépett az Magyarországi Szociáldemokrata Pártba, 1918-1919-ben ifjúmunkás-szervező volt. 1919 márciusában belépett a KMP-be. A Tanácsköztársaság bukása után részt vett az illegális kommunista mozgalom újjászervezésében, amiért 1921-ben a statáriális bíróság tizenöt év fegyházra ítélte. 1922-ben fogolycserével a Szovjetunióba került, ahol a Kommunista Internacionálé Irodáján, majd annak Központi Apparátusában dolgozott, illetve a Nemzetközi Lenin Iskolában tartott előadásokat. 1934 és 1946 között a belga kommunista mozgalomban vezető funkciókat töltött be. 1946-ban tért haza Magyarországra. 1947 és 1948 között az Országos Tervhivatal első főtitkára, majd 1954-től a munkástanácsok 1956-os forradalmáig annak elnöke. 1948 és 1951 között a Külügyminisztérium politikai államtitkára, majd a külügyminiszter első helyettese volt. 1948 és 1956 között az MDP KV tagja. Az 1947-ben felállított, az MKP „gazdasági feladatainak” kidolgozására szerveződött bizottság, valamint a párt munkájának megjavítására alakított állandó bizottság tagja. 1948 és 1976 között - néhány év megszakítással - a közgazdaság-tudományi egyetem tanára. 1956. október 28-án feleségével, Andics Erzsébettel és más politikusokkal együtt Moszkvába szállították. Andics és Berei november 5-én Szolnokra érkeztek, ahol az Első Kádár-kormány tájékoztatási csoportjának vezetőiként a Szabad Népből Népszabadsággá lett lap szerkesztői voltak. A párt határozatának engedelmeskedve 1956. november 16-án feleségével együtt a Szovjetunióba távozott, ahol szovjet akadémiai intézetekben végzett kutatásokat. 1957 márciusában felvételt nyert az MSZMP-be, de csak 1958 áprilisában települhetett haza. 1958 és 1961 között az Új magyar lexikon főszerkesztője, ezen munkájáért Akadémiai Díjat kapott. 1962 és 1976 között a Kossuth Könyvkiadó Vállalat igazgatója volt. 1960-tól 1971-ig a közgazdaság-tudományi egyetem politikai gazdaságtan tanszékének vezetője, majd 1976-ig tanára volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.