2012. június 25., hétfő

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
új széria 79.sz. (448) - 2012.jún.22.


A jún. 17-i választások másnapján:

                Nauplie-i felhívás - 2012. jún. 20.

 Egységet a trojka memorandumának visszavonásáért!

Mi, szakszervezeti és politikai aktivisták, akik Nauplie-ban a jún. 17-i választások után gyűltűnk össze, megerősítjük, hogy a jún. 17-i választások nyomatékosítják a görög nép május 6-i döntését, azt, ami a sztrájkokban és tüntetésekben is testet öltött: «vegyétek a memorandumotokat és vigyétek magatokkal, kifele innen!»

Kisebbség szavazott a memorandum-pártokra, az Új Demokráciára és a Pasokra. A többségi szavazás szerint: «le a memorandum-pártokkal, le a trojka-pártiakkal!»

Akármi is a végeredmény, egyetértünk Alexis Tsipras nyilatkozatával, aki a Syriza nevében jún. 17-én este elutasította Samaras és Venizelos közös kormányalakítási ajánlatát megerősítve: «álláspontunk, mint egyetlen megoldás Európa és Görögország számára, a memorandum elvetése».

A görög munkásosztály képviseletének szerepében tetszelgő Pasok csődje pedig jelzi az a sorsot, ami a memorandumot elfogadó minden pártra vár.

A görög népnek szuverén, demokratikus, saját sorsáról való döntésének  joga (ezen felül pedig minden európai dolgozó és nép) ellen elszabadult terrorkampány indult: megnyilatkozott az IMF, az Európai Unió, Obama, a Financiel Times, Merkel, sőt még olyan «baloldali» kormányok is, mint a franciországi Hollande-é.

Leszögezzük, hogy egy olyan kormánynak, amelyik a memorandum elfogadását ajánlja, bármilyen is legyen az összetétele, semmiféle legitimása nincsen. Fordítva, legitimitása a dolgozóknak, a népi tömegeknek van a memorandum megsemmisítésére minden olyan kormány ellen, mely azt elfogadja.

Amit bizonyos memorandum-pártok vezetői és az Európai Bizottság mond a Görögországra erőltetett feltételek «meglágyításáról», két dolgot jelez. Azt, hogy a memorandum végrehajthatatlan és azt, a szavazásokon kifejezett elutasítás páni félelmet kelt bennük. Egyetlen dolog kell: a memorandum egyszerű eltörlése! A feladat sürgős: egységet a memorandum megsemmisítésére!

Ez a harc nem elszigetelt. Ez az európai népek, a dolgozók küzdelme a trojka kényszerítő programjai ellen (különösképpen a «fiskális paktum» új szerződésével szemben, amelyet ha ratifikálnak, «görög típusú memorandum» születik minden tagországban, Francia- és Németországot is beleértve).
Ezért a résztvevők üdvözlik a német munkásaktivák a jún. 30-i találkozóra vonakozó kezdeményezését. Kölnben európai szinten találkozunk ebben a témában: «A görög nép legitim követeléseiért: a trojka memorandumának eltörlését! Nemet a brüsszeli szerződés ratifikációjára!». Egységbe!

Nauplie, 2012.jún. 20.



Nagy-Britannia

A Unison szakszervezet islingtoni (Nagy-London) szekciója végrehajtó bizottsági indítványa

Mindnyájan görögök vagyunk

Szekciónk teljes támogatásáról biztosítja a görög dolgozókat és társainkat a görögországi szakszervezeti mozgalomban. Az utóbbi választások eredménye kifejezi azt, amit a görög munkásosztály két év óta sztrájkokkal és megmozdulásokkal követel: a trojka (EU/EKB/IMF) követelte gyilkos szigorítási programnak (memorandum) véget kell vetni.

A memorandum eltörléséért vívott küzdelmükben a görög dolgozók minduntalan az IMF, az EKB és az Európai Bizottság „szent szövetségébe” ütköznek, mindazokéba, amelyek úgy tartják, a görög dolgozóknak kell megfizetni a spekulánsok és bankárok által összehordott adóssághalmazt. A görög népet sújtó szigorítási programok bennünket is sújtanak. Ezeket ugyanazok az intézmények követelik, céljuk is ugyanaz: a dolgozókkal fizettetni.

A görög dolgozók harca a «memorandum» eltörléséért támpontot nyújt a mi küzdelmünkben is egészségügyi rendszerünk, az NHS (National Health Service) tönkretétele ellen, a nyugdíjrendszer destrukciója ellen, a költségvetési nyirbálások ellen.

Szekciónk azt mondja: mindnyájan görögök vagyunk. A görög nép oldalán állunk a szigorítási programokkal szemben, akármilyenek legyenek, akárhonnak eredjenek.

Minden tagunkat arra kérjük, támogassa a Görögországgal szolidáris kampányunkat (1), mely által szekciónk anyagi segítséget is akar nyújtani.

Ezt az indítványt minden tagunknak elküldjük, a Unison nagy-londoni regionális uniójától pedig kérjük, fogadja el és ismertesse a többi szekcióval.

Aki egyikünket támadja, mindnyájunkat támadja!

(1) Melynek egyik fő kezdeményezője a Labour-képviselő Jeremy Corbyn.


Franciaország

Párizs, 2012. jún. 15.

A  POI közleménye

A mai napon, a görögországi választások előestéjén a Független Munkáspárt jelen volt a görög néppel szolidáris összejövetelen, melyet különféle szervezetek hirdettek meg a párizsi görög nagykövetség előtt.

Aktivistáink görög-francia felirattal tudatták: «Mindnyájan a görög nép oldalán állunk, le a memorandummal!». Görögországban óriási igyekezetettel folyik a zsarolás, a fenyegetés a görög nép szuverén választásának jogával szemben, azellen, hogy megerősítse május 6-i választását és megszabaduljon a memorandumtól. Telefonkonferenciát jelentett be az eurócsoport, hogy megvizsgálja a teendőket a választások eredménye szerint. 

                                         

A POI, mely a demokrácia, a nemzetek szuverenitásának híve, nem fogadja el, hogy megtagadják a görög néptől az önrendelkezéséhez való jogát, azt, hogy a lakossága egyharmadát a szegénységi küszöb alá taszító memorandumot elutasítsa.

A POI felhívja bizottságait, tagjait, hogy legyenek éberek a görög nép ellen indult nemzetközi nyomásgyakorló és zsaroló kampányt illetően, s különösen jún. 17-ét követően.

Teljes szolidaritásáról biztosítja a görög népet, a görög dolgozókat, s azokat a képviselőit, akik a memorandum eltörlése mellett állnak.

A POI részt fog venni a német munkásaktivák kezdeményezte konferencián jún. 30-án Kölnben «a görög nép legitim követeléseiért: a trojka memorandumának eltörléséért! Közös harcunként a GPUSKK európai szerződés ratifikációja ellen».

Párizs, 2012.jún.15., 20h00
Claude Jenet, Daniel Gluckstein, Gérard Schivardi, Jean Markun, országos titkárok



Németország


Frank Bsirke, a Ver.di köztisztviselői szakszervezet szövetségi igazgatásának elnöke az összes képviselőhöz fordult:

Szavazzatok NEM-mel a GPUSKK szerződésre!

Minden németországi szövetségi képviselő számára  (Bundestag)

Fiskális paktum

Hölgyem, Uram!

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) és a a Gazdasági és Pénzügyi Unión belüli Stabilitásról, Koordinációról és kormányzásról (GPUSKK) szóló szerződés (szintén ismert «fiskális paktum» néven) hamarosan megvitatásra kerül a parlament két házában (Bundestag és Bundesrat).

A Ver.di egyesült köztisztviselői szakszervezet ezt a fiskális paktumot úgy ítéli meg, mint amely különösképpen veszélyes eszköz a demokrácia meggyengítésére, a gazdaság befolyásolására és elviselhetetlen mértékű szociális következményekhez vezet.

Azt kérjük Öntől, ne szavazza meg ezt a fiskális paktumot. A csatolt szövetben ismertetjük indokainkat.

Üdvözlettel:

Frank Bsirske

(Csatolt szöveg)

- A fiskális paktum a demokráciát veszélyezteti.

A szerződésnek nincs semmilyen záradéka annak megszüntetésére. A tagállamok egyénileg nem tudják felmondani egyoldalúan – még akkor sem, ha parlamenti többséggel alátámasztva ez akarják.
A szerződést csak a tagállamok egyhangúlag tudják megszüntetni ill. módosítani. A GPUSKK imígyen tehát az örökkévalóságnak szól a tagállamok szuverenitása ellenében.

A GPUSKK súlyosan sérti a parlamentek szuverenitását – jogukat a költségvetés meghatározáról – és az államok jogait egy meg nem választott testület, az Európai Bizottság kezébe adja.

A pénzügyi törvények alapvetően fontosak, mert ezek teszik lehetővé a bevételek és kiadások meghatározását a közszolgáltatások kidolgozására.

A nemzeti költségvetés szintén limitált, nem csak a német ellenzőrzési rendszer adósságplafon-megszabása miatt, hanem az automatikus büntetések mechnizmusa okán is.

Az Európai Bíróság hatáskörébe kerül az adósságplafon ellenőrzése, a tagállamoknak pedig kötelezően kell egymást feljelenteniük. A demokratikusan senki által meg nem választott Európai Bizottság jogot nyer arra, hogy minden országnak, melynek költségvetési hiánya meghaladja GDP-je 3 %-át vagy adóssága a GDP 60 %-át,  a Bizottság előtt kell intézkedéseit bemutatnia, amely erre vétójogot kap.

A GPUSKK a különböző régiókra nyomást gyakorol deficitük csökkentése céljából.

Az aláíró országok számára ez a szerződés olyan kötelezettséget ír elő,  hogy foglalják nemzeti alaptörvényükbe az adósságplafont max. egy évvel annak aláírása után.

Az új jogi keret viszont azonnal hatályba lép.
A német jog szerint azonban az «aranyszabályt» csak szövetségi szinten (2016-tól), s a tartományok szintjén (2020 után) lehet alkalmazni; mégis belefoglalja a településeket és a társadalombiztosítást is, s eladósodottságukat fogja növelni.


-  A GPUSKK a gazdaság számára veszélyt jelent.

A szerződés nem tesz semmit az ellen, hogy harcoljon az eladósodási válság okai ellen.

A nagy pénzügyi válság előtt az uniós államok többségének kiadási lassabban emelkedtek, mint GDP-jük. Ezután ezeket leminősítették. Írországban, Spanyolországban, Olaszországban az adósság még csökkent is. Csak a pénzügyi piacok összeomlása után robbant az adósság Európában. A bankok megmentése egy szempillantás alatt átalakítota a magánadósságokat a közszféra adósságává. Az eurózónában az eladósodottság kb. 66 %-ról több, mint 85 %-ra nőtt.

-  A fiskális paktum a közkiadások finanszírozását az adósság emelése nélkül célozza.

A jövőben a bevételeknek kell meghatározniuk a kiadásokat. Egy egészséges és fejlődésben lévő nemzetgazdaságban ezt el lehet érni. Egy recesszióban lévő gazdaságban, amikor az állam megpróbálja limitálni kiadásait csökkenő bevételei szerint, a gazdasági romlás erősödik.

A GPUSKK nem számol az állami kiadások és a gazdasági konjunktúra szoros összefüggésével. Az állami kiadások a vállalkozások és egyének jövedelemforrása. Ha az állam költségvetési nyirbálásokkal operál rossz pillanatban, a vállalatok megrendelést veszítenek és csökkentik termelésület. Sőt, a szociális traszferek élvezői is kevesebb pénz felett rendelkeznek. A gazdasági fellendülés időszakában ilyen kiadáscsökkentés elviselhető, de recesszió esetén csak a bukás segíti. A növekedést és a pénzügyi bevételeket gátolja, elősegíti a munkanélküliség, az adósság emelkedését.

Az adósságcsökkentés új szabályozása ciklikus válságot indukál.

A szerződés nem abszolút mértékében ösztönzi az adósság csökkentését, hanem a GDP arányában. Az adósság ennek 60 %-a lehet. Ha recesszió idején a GDP visszaesik, az adósság GDP-aránya automatikusan emelkedik, mégha új adósság nincs is. Az adósság csökkentésének ez az új szabálya arra kényszeríti a pénzügyminisztereket, hogy recesszió idején alkalmazzanak szigorítást, ami pedig eleve megfojtja a gazdaságot.

A közberuházásokat is megfaragja a szerződés.

Az európai pénzügyminisztereknek nem lesz többé joguk az oktatásba, egészségügybe, infrastruktúrába vagy környezetvédelembe invesztálni, ha ezeknek hatása van az adósságplafonra. Pedig a beruházások hozzák a fejlődést, és teszik lehetővé a kölcsönök visszafizetését. Az oktatási és infrastrukturális beruházások visszatérülési haszna magasabb, mint finanszírozásuk költségei.

A GPUSKK nem éri el deklarált célját, az állami adósságcsökkentést.

Ehelyett az államadósságokat fogja csak növelni. Az európai államok jelenlegi válsága azt mutatja, hogy a szigorítások szoros szabályaival nem lehet ezt megoldani.
Folytatódni fog a gazdasági apadás, a pénzügyi bevételek csökkenése és adósságnövekedési spirálba fogunk kerülni.

-  A GPUSKK tönkreteszi a szociális védelmet.

Európában a költségvetési konszolidáció 80 %-a a kiadások lefaragásával történik.

Rómától Madridig a szigorúság politikája ürügyével köztisztviselői állásokat szüntetnek meg, csökkentik a béreket, juttatásokat és nyugdíjakat. A munkatörvénykönyveket tönkreteszik.

A GPUSKK ezt a politikát súlyosbítja. A szerződés 3. cikkelyének 1. paragrafusa, b) pontja nyíltan leírja, hogy a büdzsé megszilárdításának eszköze a «kiadások elemzése» és nem a bevételek lesznek.

A GPUSKK-nak az a gyorsasága, amellyel a költségvetési hiányt és az adósságot kell csökkenteni, nem enged semmi határidőt az államoknak politikájuk adaptálására avégett, hogy pénzügyi módosításokkal és a gazdaság fellendítésével rendezzék a kérdéseket, hogy a gazdaság fejlődésével legyen lehetséges az adósságrendezés. Egyedüli lehetőség a kiadáscsökkentés marad.

Olaszország

A “strukturális reformok” egyetlen hatása
az ország recesszióba süllyesztése
       

             

Olaszország ismét a «piacok» nyomása alá került, és megsokasodtak az aggodalmak, hogy az eurózóna bedőlésének következő dominóköve lesz.

A Monti-kormány a «fejlődés újraíndítása» ürügyén az év elején már elfogadott egy „gazdaságliberalizálási” programot, melyet a „konkurencia felélesztésére” szán és egy „munkaerőpiaci reform” programot, mely jelenleg áll a parlament előtt.

Ezeknek a «strukturális reformoknak» egyedüli hatása, hogy az ország recesszióba merült a 2010 óta láncszemekként elfogadott szigorítási programok súlya alatt.

A munkatörvénykönyv ellenreformjáról május végén szavazott első olvasatban a szenátus. Most kell végső szavazásra kerülnie a képviselők házában.

Ki a felelős ennek a törvénynek az elfogadásáért, amely hatályon kívül helyezi a munkatörvénykönyv 18. cikkelyét (a valóságos ok nélküli elbocsátást), a munkanélküli járadékot és a Fiat főnöke által már alkalmazott Marchionne „vad rugalmasságát” ajánlja?

Tény: már kormányra lépésekor Mario Monti a Demokrata Párt és a szakszervezeti vezetők együttműködését kereste, hogy a «reform» bevezetéséhez megnyerje őket.

A 18-as cikkelyt már 2002-ben megpróbálták hatályon kívül helyezni, emlékeztetünk az olasz munkásosztálynak a teljes népesség által követett hatalmas mozgalmára, mely Berlusconit a terv visszavonására késztette.

10 évvel később ugyanúgy elutasítjük. Ezt tanúsítják a sztrájkfigyelmeztetések, állásfoglalások az egész „tárgyalásai folyamat” alatt dec-től febr-ig, ez akadályozta meg a szakszervezeti vezetőket abban, hogy direkt módon egyezséget kössenek Montival.

Márc. közepén, a reform bejelentésekor spontán sztrájkok, tüntetések, állásfoglalások születtek különösen a CGIL működési területén. Susanna Camusso, a CGIL főtitkára ekkor általános sztrájkot jelentett be, azonban minden város szintjén megosztva, különféle dátumokkal. Valamint soha nem adta ki a «reform visszavonása» jelszavát, csak ennyit: «Módosítani kell a reformot, jobbítani kell azt». Még a FIOM, a CGIL vasasai sem foglaltak állást a visszavonás mellett, ők is csak a módosítást követelték.

Az akadályok ellenére a dolgozók keresték az egyetlen általános sztrájk lehetőségét a reform visszavonásának elérésére. Milliók tüntettek ápr. 17-18-19-20-án minden városban.

Ápr. végén a szakszervezeti vezetőkre egyrészről nyomás nehezedett az Európai Unió, az EKB, az IMF és a Monti-kormány részéről a reform elfogadására, másrészről pedig a dolgozók részéről ennek elutasítására. Elhatározták tehát jún. 2-ra (a szenátusi voks után néhány nappal) a római országos tüntetést, de sztrájkfelhívás nélkül! Tüntetés a «fejlődésért, az igazságos pénzügyekért, a jólétért». Egyetlen szót sem a  «reformról »!

Ezután a földrengés ürügyével áttették a tüntetést jún. 16-ra. A Demokrata Párt módosító javaslatai után megszavazta a törvényt és azt nyilatkozta, hogy «jó munkát végzett»…

Kétség nélkül, a törvény elfogadása annak köszönhető, hogy a vezetők lemondtak a trojkával szembeni független álláspontjukról. De a bázis, a dolgozók milliói minden munkanappal veszítenek, bérük nem emelkedik, minimális pluszt sem kapnak az életfenntartáshoz. Mély gyűlölet támadt a kormány ellen és azon pártokkal szemben, amelyek támogatják, s ez gyorsan utat nyit a mobilizáció előtt.

Jobban, mint valaha ismét felmerül a szakszervezeti függetlenségért vívott harc kérdése. Lehetünk-e függetlenek a trojka által diktált politikával való szakítás nélkül? Ez áll a „bizottság a dolgozók független pártja megalapításáért” kampányában középpontjában, ezt köti össze a munkatörvénykönyv ellenreformjával és az EMS–GPUSKK szerződésekre adott adott NEM”-mel.

Lorenzo Varaldo

PAKISZTÁN

Levelezőnktől

Tiszteletadás az All Pakistan Trade Union Federation részéről
Gulzar Ahmed Chaudhary halálának első évfordulóján

Többezer pakisztáni dolgozó gyűlt össze elvtársunk Gulzar Ahmed Chaudhary, a szakszervezeti mozgalom nagyja halálának évfordulóján.

Rubina Jamil, Khursheed Ahmed, Zahoor Awan, Fazal-e-Wahid, Fareed Awan, Rao Nasim, Sultan Khan, Barohi, Farrukh Baseer, Zulfiqar Ahmed és Nasir Gulzar méltatták életét, mely hozzásegítette a munkásosztályt, az elnyomottak osztályát, hogy felemelje fejét.

Gulzar a békéért, az imperialista háború ellen, az osztály méltóságáért és a társadalmi igazságért harcolt.
(Életéről beszámoltunk a 30. sz. Nemzetközi információkban)



GUADELOUPE

A Megtorlás elleni nemzetközi bizottság (Cicr)
közleménye:


A Cicr levelet küldött Christiane TAUBIRA igazságügyi miniszternek


A Bizottság a szakszervezeti és politikai jogok védelmében felhívja a miniszter asszony figyelmét az utóbbi években Guadeloupe-ban kibontakozott és egyre súlyosabb helyzetre.
A Bizottság már korábban több ízben riasztotta a korábbi minisztereket arról a helyzetről, melynek szakszervezeti felelősök, aktivisták esnek áldozatul, különösen az UGTG tagjai, ezek azonban hatástalanok maradtak. A helyzet nyugtalanító, mivel a szakszervezeti tevékenység kriminalizálásáról van szó. Ötszáz francia szakszervezeti aktivista nyilvánosan tiltakozott az eljárás ellen áprilisban, kinyilvánítva, hogy az sérti az ILO konvencióit, a demokrácia alapelveit, a köztársaság törvényeit. A Bizottság utalva az igazságügyi miniszter asszony korábbi, a szakszervezeti jogokhoz ragaszkodó nyilatkozataira kéri, hogy sürgősen vesse be tekintélyét a helyzet rendezése érdekében.


Jean-Jacques MARIE,                                                                   Gérard BAUVERT,
elnök, történész                                                                                 titkár, újságí

Maître Hélène RUBINSTEIN-CARRERA,                                              Alain SERRE,
ügyvéd                                                                                               szakszervezeti felelős

Cicr : 28 rue des Petites Ecuries 75010 PARIS - Tél : 06 84 23 58 43



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.