2012. június 21., csütörtök

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
új széria 78.sz. (447) – 2012.jún.15.



Meghívás  a kölni európai találkozóra 2012.jún. 30-ra

Nemet az Európai Stabilitási Mechanizmusra (ESM) Németországban, nemet az új paktumra (GPUSKK) Németországban és Franciaországban!
A görög nép jogos követelését:
a trojka memorandumának eltörlését!

Kedves Kollégák!

Német dolgozók és különböző szintű szakszervezeti felelősök. Néhányan közülünk aktívan politizálnak a német munkásosztály tradicionális pártjában, az SDP-ben, amely – ahogyan tudjátok – az utóbbi időben jelentős veszteségeket szenvedett el taglétszámában.

Szokatlan meghívásra szántuk el magunkat. Felhívásunkkal az összes európai kollégához fordulunk, a német dolgozók becsületének megvédése érdekében.

Nem maradhatunk passzívak azzal a kampánnyal szemben, amit a görög nép terrorizálása érdekében folytatnak azért, hogy elérjék, ne álljon ellent a trojka memorandumának. A május 6-i választások mandátuma a memorandum eltörlése, központi kérdés a gyilkos gazdasági program megszüntetése. El kell tűnnie!

Háborút hirdetünk a görög nép ellen indított kampány ellen!

Kölnbe hívunk Benneteket jún. 30-ra, hogy együtt fejezzük ki szolidaritásunkat.

Erre nekünk, német dolgozóknak, sajátos okaink vannak, mivel a görög nép elleni kampányt a mi nevünkben szervezik teljesen igazolhatatlan módon.
Németországot mint példát emlegetik. A német nép szolgál modellként. Merthogy áldozathozatalra képes, szakszervezeti vezetői «felelősségteljesek», egész Európa dicsőíti őket. Mint hogyha ez a «felelősség» nem lett volna ránkerőltetve – kombinálva a kecsegtetést a fenyegetéssel –, mintha nem vezetett volna szociális csődbe itt, a leghatalmasabb európai gazdaság szívében. A nyomorúságos bérek, a munka prekaritása, a szegénység terjedése, az önkormányzatok és kórházak pénzügyi katasztrófája következett mindebből.

Megerősítjük: ez nem annak az eredménye, hogy 20 évvel ezelőtt a német nép lebontotta a falat. Ez nem annak az eredménye, hogy a német dolgozók helyreállították egységüket szakszervezeti konföderációjukban is…

Engedjétek meg, hogy ez a meghívás Németországból induljon ki, mert a mi népünket mutatják be hazug módon egy hazug cél érdekében, mintha az Merkelt támogatná – ahogy mondják, más népek csődjének kifizetését emlegetve… Szervezzük meg a közös harcot Európában a görög nép védelmében, az ESM és a GPUSKK ratifikációja ellen, mely egész Európát az «adósságfékezés» diktátumának akarja alávetni.

Biztosítunk benneteket, hazudnak, amikor azt állítják, hogy a német dolgozók a görögök szemére vetik országuk eladósodását.

Mintha nem tudnánk, hogy kik profitálnak és hogyan Görögország adósságából.
Mintha nem tudnánk, milyen körülmények között adta el a Siemens tengeralattjáróit Görögországnak.
Mintha nem látnánk az összefüggést a görög népet és a saját önkormányzatainkat fojtogató adósság között, s nem tapasztalnánk, hogy ugyanazok a pénzügyi alapok húznak hasznot belőle!
Mintha Észak-Rajna-Vesztfália dolgozóinak és lakosságának többsége nem mondta volna ki május 13-án a Sarkozyt, Merkel szövetségesét elzavaró francia nép visszhangjaként: «10 év ebből a politikából több mint elég!».

Egész Európában növekszik a remény, hogy az Európai Unió 30 éves diktatúrája fordulathoz érkezik. Szinte egyidejűleg született meg Görögországban a memorandum elutasítása, Franciország Sarkozytől szabadult meg és Németországban pedig Merkel szenvedett el vereséget. Márc. 29-én Spanyolországot rázta meg az általános sztrájk, itt pedig tavasszal a közszolgálat sztrájkmozgalmát a vasasoké követte.

Ezzel a meghívással tudatni akarjuk európai kollégáinkkal, hogy a német munkásmozgalom döntött: a számtalan akadály ellenére a közös harcban visszaszerzi helyét. Jelen lesz az európai sorokban az EU kötelező szerződései, a válságban vergődő nemzetközi pénzügyi tőke diktátumai elleni küzdelemben.

Kijelenthetjük, hogy Németországban nagyon jól ismerjük ezeknek az új szerződéseknek a katasztrofális következményeit, ugyanezeket tapasztalhattuk a nyugdíjkorhatár 67 évre emelésében, a Hartz IV-ben, a prekaritásos munkában, a bérek 10 %-os szisztematikus csökkentésében – melyeket csodafegyverként harangoztak be a «növekedés elősegítésében».

Információként közöljük, hogy több mint 1 500 aláírással fordultunk nyílt levélben az SDP képviselőihez, hogy szavazzanak nemmel a szerződések ratifikációjakor. Sokan vagyunk, akik az adósság és a versenyképesség diktátumai ellen harcolunk, és nem fogadjuk el, hogy az SDP ismét az agonizáló Merkel-kormány segítségére siessen.

Szervezzük meg együtt a küzdelmet a szerződések ratifikációja ellen, támogassuk egymást kölcsönösen!

Legyünk szolidárisak a görög, a spanyol néppel, segítsük jogos harcukat!

Nemet az EMS és a GPUSKK ratifikációjára Német- és Franciaországban!

Többek között: Paul Paternoga (IG Metall - SPD) ; Matthias Cornely (IG Metall - SPD) ; Eva Gürster (Ver.di - SPD) ; Christophe Hassdendorfer (IG Metall - SPD) ; Ersin Sedyhun (IG Metall) ; Richard Klefisch (IG Metall ) ; Henning Frey (GEW, SPD) ; Marko Labude (IG Metall) ; Norberrt Streit (IG Metall) ; Karin Kluthe (IG Metall) ; Peter Strumpf (IG Metall) ; Heinz Radeck (IG Metall) ; Jacqueline Paffrath (diák, IUJO) ; Julian Gürster (diák, IUJO) ; Ellen Engstfeld (Ver.di, SPD) ; Harald Korsawe (Ver.di) ; Kerstin Bunz (Ver.di, SPD) ; Seidi Beyran (Ver.di) ; Perrin Ökten (Ver.di), Uli Kissels (SPD) ; René Hecht (pedagógus) ; Detlef Knop (IG Metall) ; Klaus Troisch (GEW) ; Alfred Eiden, Hermann Ensel (Ver.di, SPD).

Európai találkozó:
Bürgerzentrum «Alte Feuerwache», Melchiorstrasse 3 – 11 órai kezdettel.

Kapcsolat: Henning Frey, Gleeueler Str. 67, 50931 Köln.
Franciaország

A Parti ouvrier indépendant (POI) országos titkársága közleménye

A törvényhozási választások első fordulója után (jún. 10.)


1 Az V. Köztársaságban soha nem tapasztalt távolmaradás: 43 %, a munkás- és népi negyedekben több mint 50 %-os. A Hollande-ot választók egy része, akik Sarkozy és vele együtt az EU politikája távozására voksoltak, öt héttel később még mindig csak várják, lesz-e valódi szakítás a 30 éve folyó munkásellenes érával.

2 Az V. Köztársaság bonapartista rezsime, melynek kulcsfigurája a köztársasági elnök, a parlamentet egyetlen funkcióra szűkíti: az elnöki döntések alkalmazására. Ehhez társul az a tehetetlenség, amit az Európai Unióhoz társulás hordoz (a törvények 90 %-a az európai direktívák alkalmazását jelentik), amelyet a Jospin-reform súlyosbított a törvényhozói választásakat közvetlenül az elnökválasztást követő szabályozásával.

Az antidemokratikus vonásokkal szemben a POI jelöltjei a szuverén Alkotmányozó Nemzetgyűlés szükségességét képviselik, mely lehetővé tenné, hogy a nép maga válassza ki az autentikus demokrácia formáját és tartalmát, mely magába foglalja az EU-val, annak szerződéseivel való szakítást.

3 A törvényhozói választások rámutatnak arra a növekvő elégedetlenségre, mely egész Európában tapasztalható a trojka által diktált politikával szemben. Ugyanakkor a brüsszeli hatóságok a «memorandum» mindenképpeni elfogadására akarják kényszeríteni a görög népet a sztrájkok és választások ellenére. Spanyolországban a bankok 100 milliárdos feltőkésítést igényelnek spekulációs veszteségeik kompenzálására. Washingtonból Obama intézett ultimátumot az európai kormányokhoz, hogy intézkedjenek az euró válsága ügyében mentesítve az USA gazdaságát. Franciaországban május 30-án az uniós követelések több privatizációt kértek, több deregularizációt, több delokalizációt, mintegy a GPUSKK, a szupermaastricht előzményeként!
A kérdés az, mit fog tenni a Hollande-Ayrault kormány. Vajon a szerződés ratifikációja mellett dönt vagy opponálni fog a nemzeti szuverenitás megsértése okán? Mit fog tenni a jún. 28-29-i állam- és kormányfői tanácskozáson?

4 Minden országban növekszik a nyugtalanság.
A kormány döntései hogyan érintik az Arcelor Mittal, Doux, Petroplus, PSA, stb. ügyeket, milyen válaszok születnek szociális téren, az oktatás, a közszolgáltatás területén? Milyen felelet lesz az álláshelyek megszüntetésének máris drámai konzekvenciáira? A bérekére, a vásárlóerőére, a társadalombiztosításéra? Mi lesz a Sarkozy-féle territoriális reformmal, melyet a választott képviselők többsége is elutasít? A kívánt eredmények ellentétesek az európai uniós és a trojka diktátumaival. Szemben állnak a GPUSKK ratifikációjának elképzelésével, amelyben pedig a pártok egyetértenek, s melynek csendjét csak a POI kampánya töri meg.

5 Több mint 52 000 dolgozó és fiatal, a POI kezdeményezésére a ratifikáció ellen foglalt állást. 35 megyében több mint 60 felhívásban a munkásmozgalom különféle irányzatokhoz tartozó aktivistái közösen mondták ki, a ratifikáció semmilyen formában nem történhet meg. A Parti ouvrier indépendant szerint a szigorítás bárhonnan is érkezzék, bármilyen szinten is, központi kérdés kell legyen, jelöltjeink 20 740 szavazata a 106 helyen ennek kpéviseletére hatalmaz fel.

Ez az eredmény — kombinálva  ratifikációellenes kampányunkkal — támpontot jelent.

A POI országos szövetségi tanácsa jún. 23-24-én ül össze a helyzet megvitatására és olyan kezdeményezések kidolgozására, melyek  a GPUSKK ratifikációja elleni kampány fokozását szolgálja, mégegyszer a népesség, a munkásosztály és a demokráciát reklamáló többi párthoz, képviselőhöz fordul ennek érdekében, elesősorban a köztársasági elnökhöz, hogy kimondja:

«Ezt a szerződést nem szabad ratifikálni, nemet a szigorításokra


Párizs, 2012.jún.11.
A POI (Független Munkáspárt) országos titkárai: Claude Jenet, Daniel Gluckstein,
Gérard Schivardi, Jean Markun.



HAITI


Június elsején a Haiti szuverenitásának, a Minustah-csapatok kivonásásának követelése nemzetközi napján számos esemény történt.

                                                    

USA: NEW YORK

Tüntetés az ENSZ előtt

Szakszervezetek és tüntetők demonstráltak az ENSZ épülete előtt «Legyen vége a megszállásnak! Kifele Haitiból, US-ENSZ-Minustah!». Ezután két nagygyűlésre került sor.
A szervezők: a Guadeloupe-Haïti Campaign bizottság, Colia Clark a Haiti nemzetközi bizottságtól, az ANSWER-koalíció (New York), a Szabadságot Mumiának mozgalom (New York), a Zöldek (Manhattan), az IAC (Nemzetközi Akcióközpont), az ISHN (Haiti nemzetközi támogatóbizottság), Konbit Ayisyen pou Kore Lakay (KAKOLA), a Lavalas-család (New York), a PSL (Párt a szocializmusért és felszabadításért), és a WWP (a Világ dolgozóinak pártja).
A szónokok arról beszéltek, hogy az ENSZ erői 2004-ben a volt elnök, Jean Bertrand Aristide elleni államcsínyhez nyújtottak segítséget a megszállással. Ray Laforest haiti aktivista kifejtette, hogy az ENSZ eme lépése saját chartájának 7 fejezetét is sérti.
A résztvevők meghallgatták Colia Clarkot, aki informálta őket az ugyankkor folyó demonstrációkról azért, hogy az ENSZ 2012. okt. 15-én lejáró mandátuma ne legyen meghosszabbítva.


PERU

A köztársasági Kongresszus fogadta a delegációt

Leopoldo Ortiz Centy a CGTP szakszervezeti felelőse vezetésével delegáció látogatott  az Ollanta Humala elnöknek címzett levéllel. A delegációt fogadta a parlementben a többségei blokk vezetője, Wilder Ruiz Loayza is. A csapatok távozását követelő sorokat többek között aláírta a Fentenapu, a FTAP, a Sutesal szakszervezeti szövetség, a «Proyecto San Marcos» politikai szervezet, a Dolgozók Pártjáért bizottság, és a Nemzetközi Szocialista Irányzat.

ARGENTINA

Találkozó a Közép-Amerikai, Karibi és Mexikói Kormánybizottság igazgatónőjével

Andrea Rosconi fogadta a delegációt, aki éppen Haitiból tért vissza. A küdöttek átadták neki a nyílt levelet, ismertették a követeléseket Haiti megszállását illetően. Az igazgatónő válaszában kifejtette, hogy a kéksisakosok nem tartoznak az ő hatáskörébe, hanem Pablo Tettamanti miniszterébe, s javasolta a vele való találkozót.
A delegáció azt a kérdést tette fel, hogy vajon lehetséges-e szabad választások tartása katonai megszállás közepette, 76 %-os távolmaradási aránnyal ezek a választások érvényesek lehetnek-e, a választási bizottság bármiféle kontroll nélkül Martelly győzelmét hirdette ki, az ENSZ elismerte a csalást, mégis Martelly az elnök?

DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG

Gyűlés az ENSZ-képviselet előtt
A Chispa Socialista kezdeményezésére külőnféle munkásszervezetekt aktivistái gyűltek össze átadva azt a dokumentumot, melyben tiltakoznak Haiti megszállása ellen és a  Minustah azonnali távozását reklamálták.



Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.