2012. június 2., szombat

Nemzetközi információk


Nemzetközi információk
új széria 76.sz. (445) – 2012.jún. 1.

GÖRÖGORSZÁG  
                                Trojka, ki innen!

Interjú Dimitris Varnavasszal, a görög kórházi orvosok szövetsége elnökével (OENGE)

Az önök szövetségének főtanácsa ma összegyűlt és Iannis Baskozos doktort, az alelnököt jelölte ki, hogy tanuskodjon Párizsban azokról az atrocitásokról, melyet a görög kórházak szenvednek el a trojka memoranduma miatt – arról a memorandumról van szó, melyet a nép a május 6-i szavazáson 80 %-ban elvetett …

Szövetségünknek, az OENGE-nek 22 000 orvos tagja van, s már kezdetben állást foglaltunk a szigorítások ellen. Több szervezet is követett bennünket. A főtanács ma tárgyalta az önök meghívását. A múltban már részt vettünk franciaországi és bulgáriai nagygyűléseken. Az önök álláspontjával egyetértünk, a görög népszavazás átnyúlik a határokon. Azt is köszönjük, hogy sok francia, spanyol, német aktivista jött el hozzánk Görögországba, hogy konstatálja azt a humán és egészségügyi katasztrófát, ami a ránkkényszerített memorandum idézett elő. Sokat beszélgettünk velük.

Lefestené a kórházak helyzetét pár szóban?

Orvosok vagyunk, a feladatunk, hogy a betegeket szolgáljuk mindenekelőtt. De manapság a memorandum olyan intézkedéseket követel, melyek ellentétesek feladatainkkal. Most tudtam meg, hogy egyik kórházban a betegek ételadagját nyesegetik, a joghurtot elhagyják, pedig joguk lenne rá… A május 6-i választások előtt az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a kórházak 20 %-át be kell zárni. Valójában összesen 40 %-nak kell eltűnnie a trojka memoranduma szerint. Ne felejtsék el, hogy az első memorandum  (a Papandreu kormány alatt) már 11 000 kórházi ágyat szüntetett meg. Társunk, aki az Önök (a Parti ouvrier indépendant, Független munkáspárt, jún. 3-án) nagygyűlésén részt vesz szövetségünk nevében, ki fogja mutatni, hogy egészségügyi rendszerünk szervezett tönkretételéről van szó. De ami napjainkban történik, az világosan jelzi, hogy a görög nép nem hagyja magát az öngyilkosságba vinni, elutasítja a memorandum alkalmazását.

HAITI

“A Minustah a multik fegyveres karja”

A Minustah-csapatok kivonása követelésének nemzetközi napja előestéjén

Beszélgetés Fignolé Saint-Cyrrel, a Centrale autonome des travailleurs haïtiens (CATH) főtitkárával

Június elsején került sor arra a nemzetközi napra, mikorra a nemzetközi munkásmozgalom összpontosítja követeléseit Haiti népe támogatására az ENSZ Minustah-csapatai kivonása érdekében. A kezdeményezés a kontinentális értekezleten 2011. nov. 5-én született São Pauloban (Brazília), melyet  a karibi konferencia is magáévá tett. Az ENSZ Minustah-csapatainak missziója a béke és biztonság helyreállítása, ehelyett ennek ellentéte van és szenvedést okoz ennek a népnek, melyet még a földrengés is sújtott ma is jelenlévő következményeivel.  

Megszálló csapatok őrködnek a szabadzónák munkásellenes és antidemokratikus rendje felett.

         A karibi konferencia a nemzetközi munkás- és demokrata mozgalomhoz intézett felhívást a szabadzónából elbocsátott szakszervezeti felelősök visszavételének követelésében. Hogy áll a dolog?

         A Ouanaminthe szabadzónájában Dieubénite Dorsainvil és Arnold Bien-Aimé szakszervezeti tevékenysége miatti elbocsátása után fordultunk a nemzetközi közvéleményhez. A szolidaritás nagyszerű jeleit tapasztaltuk, mégha a Szociális és Munkaügyi Minisztérium fütyül is a tiltakozásokra. Ez a szolidaritás fontos szerepet játszik a népek között és szakszervezetünknek is lehetővé tette, hogy megerősödjön a zónában.Most a nemzetközi szolidaritásnak azt kell követelnie, hogy Haitiban tartsák tiszteletben az ILO konvencióit, nevezetesen a 87-est és 98-ast, mely a szakszervezetekre vonatkozik. Két társunk ügye a munkaaügyi bíróság kezében van. Már három meghallgatásra került sor. Az első kettőn a munkáltatók képviselői meg se jelentek. Az utolsó alkalommal a bíró kötelezte őket, ekkor időt kértek védelmük előkészítésére; a bíróság így ismét kitolta a tárgyalás dátumát. A CATH célja az, hogy két elbocsátott társunk visszakerüljön helyére. Tehát még mindig szükségünk van a szolidaritásra, nagy a tét, mégha függetlennek is tűnik a bíró. Magamat testi agresszió is ért máj. 14-én a bíróságon a munkáltató képviselője Albert Joseph ügyvéd részéről, aki azt is ordítozta, hogy Dieubénite és Arnold integrálására sohasem kerül sor…

         Mi a kapcsolat a megszálló ENSZ-csapatok jelenléte és a szakszervezetellenes megtorlás között?

         A szakszervezetellenes megtorlás mindennapos a zónákban. Az államot politikai és gazdasági téren a nyugati hatalmak, az USA zaklatása éri, a kormány totálisan kiszolgálja a multikat – «prokonzulával», Bill Clintonnal a CIRH-val az élén –, neoliberális politikájával, az olcsó, a napi 3 eurót el sem érő munkaerő teljes kiszolgáltatásával. A szakszervezetellenes politika a hatalom fixa ideája, hogy megakadályozza az új és független tömegszervezetek létrejöttét, melyek a dolgozók kívánságait akarják megvalósítani. A CATH ilyen. Mindennapos harcában a lakosságot szolgálja, a civilszervezetektől, nemzetközi intézményektől és kormányoktól független szakszervezetekért. (Nou  p’ap manje nan men yo e nou p’ap bwe nan men yo). Ezért követeli a CATH, szakszervezeti szövetségként Haiti szuverenitását. A Minustah a multik fegyveres karja, a szabadzónákat védi, a multik hatalmát, minden népi és követelésjellegű küzdelmet szétver. 8 éve, hogy itt van Haitiban, 8 év erőszak, tolvajlás, gyilkosság. A nemzetközi napon Haiti is mobilizálja magát a csapatok azonnali kivonásáért.   

Robert Fabert


A Nemzetközi Egyetértés magyar kiadása számára:

ONU site contact – MINUSTAH-CDU@un.org

Egyesült Nemzetek Szervezete – MINUSTAH

 Haiti népével, dolgozóival szolidárisan követeljük :


•  a MINUSTAH megszálló csapatai azonnali kivonását,
•  a Bill Clinton vezette «Haiti rekonstrukciós nemzetközi bizottság» azonnali felszámolását;
•  a MINUSTAH-csapatok áldozatainak kártérítését az ENSZ által;
•  Haiti teljes és feltételek nélküli adósságeltörlését;
•  a strukturális kiigazítási politika leállítását;
•  a Haiti Köztársaságtól Franciaország által kicsikart 21 millió dollár visszafizetését.


2012. jún. 1.                                              a Munkás Hirlap aktivistái, Magyarország


BURUNDI



«TWUNGURUNANI», a dolgozók szabad szószéke, a PARTI DES TRAVAILLEURS ET DE LA DEMOCRATIE
(PTD Dolgozók Demokrata Pártja) havilapja

B.P. 1032 BUJUMBURA

42. sz. - 2012. május


Egy ország szuverenitásának visszanyerése

Az újságok címlapjára került a közelmúltban az országot elöntő korrupcióellenes harcos ombudsman, Mohamed Rukara nyilatkozata, magánéletének érintése címén (az ombudsman intézményét az arushai egyezmény állította fel, az intézmény a Cndd-Fdd többségi párt kezében van). Megjegyezzük, burundi körökben széles az a vélemény, hogy a lakosság nyomorának és az ország katasztrofális gazdasági/társadalmi állapotának oka a korrupció. A kormány maga is hirdeti  a harcot ellene, s minden intézmény ezt hangoztatja a szegénység elleni küzdelem kereteiben, melyet a Világbank, az IMF és az EU dolgozott ki a Szegénység elleni Küzdelem Stratégiai Keretei (II.) között. A köztársasági elnök 2012. május elsején a civil– és szakszervezetek nyomására 13 termék áfa, az adminiszisztrációs adó és vámjának megszüntetéséről döntött (ezek a termékek a manióka, búza, kukorica, bab, hal, mogyoró, burgonya, krumpli és pálmaolaj). Helyi termékeket is érint, de ezekre a helyi adó érvényben marad. Gondolhatjuk-e, hogy csökkennek majd az árak?

Nagy a valószínűsége annak, hogy a lakosságot és az ifjúságot nyomasztó terhet csökkennek egy kissé. A tőke természetes politikája azonban az árak szüntelen emelése, s ez kívánja a privatizációt is ... elegendő mértékben kimutatja a nemzetközi intézmények politikáját abban, hogy az országot zsebre vágják, a dolgozók tömeges nyomorúságra, munkanélküliségre ítélik.

Most merül fel igazán az a kérdés, hogy egységbe kell tömörülnünk az imperialista intézményekkel való szakítás területén, visszaszerezzük szuverenitásunkat, gazdagságunkat, forrásainkat. A Parti des Travailleurs et de la Démocratie - PTD-TWUNGURUNANI ehhez rendelkezésre áll, elfogadja bárki javaslatát, mely a privatizált vagy likvidált vállalatok, szektorok újraállamosítására irányul.

CHILE


A 19. nemzetközi szakszervezeti találkozó szervezőihez

«Az ILO konvenciói és a szakszervezeti függetlenség védelmében»

Kedves Barátaim !

Megkaptam meghívásotokat, s az eddigi hozzászólásokat. Elgondolkodtam és arra a megállapításra jutottam, a problémák azt mutatják, az ILO a chilei „megoldás” irányába halad a társadalombiztosítás, a betegbiztosítási rendszer, stb. tekintetében.

Az ti kezdeményezéseitek rendkívül fontosak, ha a szakszervezetek előtt álló gondok sokaságát, ha a nemzetközi összefogás szükségét  nézzük. Nem rejthetem el, szeretnék részt venni találkozótokon, de ez alkalommal lehetetlen, mivel sokba kerül és hiányzik az a hazai összefogás, amit képviselhetnék. Az ilyen jellegű kezdeményezésekre Latin-Amerikában is szüksége lenne és könnyebb lenne a részvétel.

Nagyon nehéz körülmények között kell dolgoznunk a dolgozók érdekvédelmének összefogása kikovácsolásában. Ezért közlöm erős meggyőződésemet, hogy kapcsolatokat kell létrehozni, melyek megerősíthetnék azt is, amit itt Chilében csinálunk.

Mint a «vasipari és szolgáltatási dolgozók országos konföderáció» tanácsosa és a hajógyártók szakszervezetének egyik elnöke azon dolgozom, hogy egy alternatív bázis jöjjön létre osztályalapú kritériumokkal, a szakszervezetek eredeti szerepének és politikájának visszaállításával, mely egy párt létrehozása kérdésében nyilvánul meg. A kihívás nagyon nagy, nemzetközi szinten a vita és a világos célok több mint szükségesek.

Ahogyan nyilván tudjátok is, országunkban a társadalombiztosítás, nyugdíj, betegbiztosítás nagy részét privatizálták.

A jövőben szeretnénk egy együttműködési mechanizmust létrehozni Veletek. Nagyon sajnálom, hogy a találkozón való részvételem anyagi okok miatt meghiúsul ez alkalommal.

Üdvözöllek Benneteket, eredményes munkát kívánunk találkozótokhoz.

Cristhian Lagos Palma




2012. jún. 2. - Genf
19. nemzetközi szakszervezeti találkozó
«az ILO konvenciói és a szakszervezeti függetlenség védelme érdekében»

Több információ: eit.ilc@fr.oleane.com






Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris -France
Tél : (33 1) 48 01 88 28Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.