2012. június 29., péntek

Menetelés a teljes zűrzavar felé


    
Mintegy 300 milliárd forintos tehercsökkentést jelentő, a munka világát érintő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte az intézkedések miatt nem nő a költségvetés hiánya – írta az MTI. Ahogyan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondta, 100-100 milliárd forint származik abból, hogy a jegybank és az államkincstár pénzügyi műveleteire is kiterjesztik a tranzakciós illetéket (az állam lényegében egyik zsebéből rak át pénzt a másikba), a maradék 100 milliárd pedig a jelenleg 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból jönne kölcsönbe. Itt a piros, hol a piros-t játszanak velünk.  A munka világát érinti, mondják, holott a munkáltatók világát érinti; nem kerül semmibe, holott mindannyiunk zsebéből veszik ki.
A csomag három évre szólóan a munkáltatókat érintő közterhek csökkentésére irányul. A kormány a kisvállalkozók és szellemi munkások körében zsonglőrködik, adócsökkentés vár  a társasági adóra, a szakképzési hozzájárulásra, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulásra, a tartósan munkanélküliek és a kisgyermekes édesanyák esetében, valamint a szociális hozzájárulási adóra, sávos járulékkedvezmény a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzőket foglalkoztatóknak.
Persze most sem konzultál senkivel. Nem szokása. Engedelmeskedik feljebbvalóinak, az Uniónak, az IMF-nek, a nemzetközi pénzvilágnak és a hazai burzsoáziának.
Orbán esküdözött, hogy Magyarország ellenáll az IMF és az Unió parancsainak. Most örvendezik, mert Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója megadta a jelet az EU-IMF-tárgyalások megkezdésére. Azonban ennek feltételei vannak: az új európai szerződések előírják az adósság- és a költségvetési hiány csökkentését, ehhez a «strukturális reformokat». A kormány abban reménykedik, hogy a megegyezés következtében olcsóbbá válhat az államadósság finanszírozása és 150 milliárd forint kamatkiadást takaríthat meg. A tárgyalások elkezdéséhez meg kell még várnunk az Európai Központi Bank álláspontját a jegybanktörvényről (vagyis biztosítani tökéletes függetlenségét a mindenkori magyar kormánytól, alárendelését az EKB-nak). «Brüsszel a csontvázat fogadta el, s az izmok rajta az IMF-től függnek» – nekünk beleszólásunk nincs. A korábbi tárgyalások alapján a közösségi közlekedés (annak teljes privatizációja, a szolgáltatás romlása, drágulása, hasznának magánzsebekbe juttatása), az önkormányzati támogatások ügye kerülhet szóba (csökkentése a teljes ellehetetlenülésig), valamint az adórendszer, különös tekintettel a bankadóra. Az IMF  nem hivatalosan jelezte csak, hogy az egykulcsos adóval szemben fenntartásai vannak.

Közben bezár a Nokia, miután a Nokia Komárom Kft 2011-es eredménye után hatvanmillió eurót (18,3 milliárd forintot) fizetett ki osztalékként finn tulajdonosának. Matolcsy százezer új munkahely megteremtését jelentette be egyedül a 2013-as esztendőre. Mert a válság és a megszorítások miatt elküldött emberek tízezrei közmunkásként térnek majd vissza. Havi 47 ezerért.

S bár a háztartások 25 milliárd forint értékben törlesztették devizahiteleiket, az árfolyamváltozásból adódó többlet 200 milliárd forinttal növelte a teljes adósságot. Barátkozhatunk a brutális vízdíjak gondolatával Európa egyik legjobb vízkészletén ülve. Hat vidéki kórházban vasárnaptól lényegében megszűnik az aktív ellátás.

Fejetlenség, káosz, félelem az egészségügyben, az oktatásban. S az egész társadalomban.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.