2013. december 26., csütörtök

Dél-Afrika

A vasasok nem támogatják többé az Afrikai Nemzeti Kongresszus pártját és szakszervezeti tömörülésüket a kormányból kilépésre szólítják

A NUMSA (National Union of Metalworkers of South Afriqua), a COSATU szakszervezeti tömörülés legjelentősebb tagja 2014-ben megvonja támogatását az Afrikai Nemzeti Kongresszustól és minden egyéb párttól, jelentette Irvin Jim felelős a johannesburgi rendkívüli kongresszuson: «a Numsa tanulmányozni fogja a lehetőséget, hogy mozgalmat alapítson a szocializmusért, mivel a munkásosztálynak szüksége van politikai képviseleti szervezetre».

A COSATU novemberi kongresszusán élénk vita folyt annak a kommunista párttal és az ANK-val együttes kormányzati szerepéről. A Marikana sztrájkolói elleni megtorlást (34 halott) 2012 augusztusában mészárlásként ítélte meg a Numsa. A 2012-es és 2013-as politikai helyzetet a hosszú, elkeseredett bányász-, agrár- és egyéb sztrájkok jellemezték. A Numsa így anyaszervezetét, a  Cosatut arra hivta fel, hogy lépjen ki a kormányból, mert „eljött az idő a más megoldás megtalálására„ - deklarálta Irvin Jim a kongresszus tapsa közepette - „az ANK sorait hizlalni és következésképpen a munkásosztály soraiból még több áldozatot szolgáltatni, annyi mint az ANK-burzsoázia mészárlása számára birkaáldozatokat ajándékozni.»

1994 óta az ANK-KP-COSATU koalíció van hatalmon Dél-Afrikában. Az apartheidnek véget vető Kempton Park egyezmény az angol-amerikai multinacionális vállalkozások rendelkezését biztosítja az ország bányakincsei felett, a mezőgazdasági területek pedig továbbra is a fehér nagybirtokosi réteg tulajdonában vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.