2013. december 3., kedd

Magyarország is használni fogja a «Finfisher» kormányzati kémlogisztikát




hu lala • 2013.dec.3.

Magyarország is szerepel a «Finfisher»-t használó újabb államok között. A logisztikai eszközt általában az elnyomó rendszerek alkalmazzák, de egyre több nyugati állam is – a Citizenlab, a torontói egyetem kutatóegysége és a Wikileaks dokumentuma szerint. Szeptemben elején ezeket az információkat körözték Magyarországon is az Atlatszo honlapján.

Mi az a  Finfisher? Olyan kémprogram, trójai faló, amely lehetővé teszi, hogy az egyén minden személyes adatához: levelezéséhez, informatikus bázisához és internetes telefonjaihoz hozzá lehessen férni. Még arra is képes, hogy az adatokat, a jelszavakat ellopja, aktiválja a webcamot, mikrofont és a helyiséget ezzel felügyelje állandó jelleggel és nagyon diszkrét módon… ahogyan írja az electroniques.com. Felderítése nem lehetséges még kifinomult antivus-programmal sem.

A szabadságjogokat nyilvánvalóan sérti, mivel az egyénnek állami felügyelet alá vetését biztosítja.  

A WikiLeaks két dokumentumot adott közre a magyar államot illetően: az első egy 2011-ből datált szerződés, amely a magyar piacot csatolja a  Finfishert kifejlesztő Gamma International vállalathoz (a 2013.szept.4-i Spy Files 3 közlése); a második pedig egy Bongo nevű, a Neti Kft terméke, a Puskás Tivadar közhasznú alapítványé.

Ha igaznak is bizonyul, hogy a magyar titkosszolgálat használja ezt a kémprogramot, Magyarország nem az egyetlen, amely ilyen eszközökhöz folyamodik, ahogy az alábbi térkép mutatja. A Citizenlab összesen 36 államot azonosított be, közöttük Németország, Kanada, stb. már használja (sárga szín), a most belépőket pirossal jelzi a térkép.

Jelentés: Citizenlab.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.