2013. december 9., hétfő

Rövid hírek



Európai Unió
A munkaerő EU országai közötti szabad mozgásról a Maastrichti szerződés alkalmazásaként szól a 1996-os bizottsági «kihelyezési» direktíva, mely lehetővé teszi, hogy a társadalmi terheket a munkáltató ne a fogadóországban, hanem olyan országban fizesse, ahol azok alacsonyobbak. A tagállamok munkaügyi miniszterei a mai napon nyitnak vitát felette.
 
Magyarország
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, mintegy 40 multinacionális céggel akar a kormány «stratégiai partnerségi kapcsolatot» létrehozni (Egis, Nokia-Siemens, GE, Coca Cola, Tesco, Daimler, Suzuki, Hankook, Microsoft, IBM, Tata, Jabil, stb.). Nemzetközi nagyvállalatok adják a bruttó hozzáadott érték 25 %-át, a beruházások 27 és a teljes export 70 százalékát, tehát olyan multicégek, amely magyar munkaerőt, magyar állami támogatást vesznek igénybe, de hasznukat az országból kiviszik, sőt, ha kedvezőbb feltételeket találnak (még olcsóbb munkaerőt, még kisebb adót és társadalmi teher fizetését) másutt, a termelésüket is kiviszik. A felsőoktatás privatizálása is teljes erővel folyik, legutóbb a Schneider Electric «kész bevonni» tevékenységébe a felsőoktatási intézményeket és kutatóközpontokat.
 
Franciaország-Németország
 Az EADS (145 ezer dolgozó, ebből 50 ezer Franciaországban, 50 ezer Németországban) bejelentette restrukturációs tervét, mely sokezer elbocsátással jár – jelentette be a német sajtó. A francia vasutak dolgozói dec. 12-én a privatizáció ellen sztrájkolnak, amelyet az európai szerződések írnak elő. Az egyetemen tanítók is beszüntették a munkát a CGT, FO, FSU,UNSA és SUD szakszervezetek felhívására. Szintén 12-én tüntetnek a szigorítások és a 2005-ban kezdődött változások ellen, követelik a «visszatérést a felsőfokú oktatásban az állami, miniszteriális, országos kezeléshez».
 
Görögország
A hétvégén a görög parlament konzervatív és szocialista képviselői megszavazták a 2,1 milliárdos adóemelést és a közkiadások 3,1 milliárdos csökkentését (egészségügy, oktatás, társadalombiztosítás). A trojka ezen felül azt is követeli, hogy vessen véget Görörország az ingatlanelkobzási moratóriumnak, amely a családok lakhatási lehetőségét védi. Ha ez megtörténik, a Kathimerini újság szerint 110 ezer lakás azonnali árverésre kerülne. Ezen felül a trojka újabb privatizációt is követel, a költségvetésben még kevesebb kiadást, s a tisztviselők bérének újabb megkurtítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.