2013. december 10., kedd

Fiatal barátaink figyelmébe

Állam - adózás - költségvetés - magántulajdon

Olyan, hogy "állam általában" nincs. Az állam az adott társadalmi-gazdasági formáció uralkodó osztályainak erőszak-szervezete, amelynek feladatai:
a) Az uralkodó osztály osztályérdekeinek érvényesítése, az ezen osztályérdekek ellen hatók erőszakos megfékezése (az ellenhatók mindenek előtt az elnyomott osztályok, de esetenként az uralkodó osztályok egyes tagjai is lehetnek);
b) Az osztályellentétek nyílt, robbanásszerű megnyilvánulásainak megakadályozása, az uralkodó osztályok érdekérvényesítésének minél simább, zavarmentesebb lehetővé tétele (valamiféle "osztálybéke" biztosítása, ameddig ez lehetséges).
Ennek megfelelően, tehát a) az államhatalom soha nem képvisel össztársadalmi érdekeket; b) ennek legföljebb ideig-óráig a látszatát teremti meg.
Az az állítás tehát, miszerint az állam hitelezői az állam által képviselt össztársadalmi érdekek elleni összeesküvők - minden alapot nélkülöző hazug spekuláció.
Miután az állam saját maga nem folytat árutermelő tevékenységet, azért kiadásai fedezésére a pénzt nem tudja árucsere révén megszerezni, azt kénytelen erőszakkal elvenni (adóztatás).
Magának az adóztatásnak két, egymással ellentétes funkciója van:
a) Az állam működési költségeinek fedezése;
b) Az állami gazdaságpolitika szabályozó eszköze.
Az e két funkció között feszülő ellentmondások miatt az állami költségvetés szükségszerűen válik deficitessé (bevétel-hiányossá), ezért az állam szükségszerűen eladósodik. Az adósság kezelése maga is az állami politika részévé válik. Nyilván itt tere nyílik az uralkodó osztályokon belüli részérdekek erőteljesebb érvényesítésének. De az államadósság nagyobbik részét a nyílt piacon értékesített értékpapírok fedezik. A jegybank műveletei maguk is az állami gazdaságpolitika fontos eszközei. Szó nincs tehát itt semmiféle összeesküvésről. Csupán az uralkodóosztályokon belül folyó állandó hatalom-megosztási harc hadszíntereiről van szó.
1) A tőkés államoknak a tőkés osztály hitelez egyes reprezentánsain keresztül, általában a bankok közvetítésével.
2) A magyarázat: mivelhogy az ő erőszakszervezetük, és így érdekük fűződik a működőképessége fenntartásához. Természetesen mivel a tőkés osztály maga sem egynemű, ezért az egyes tőkés csoportok igyekeznek saját csoportérdekeiket az osztályérdek fölé helyezni, ami a legtisztábban a tőkés viszonyok között elkerülhetetlen korrupcióban jelentkezik.
3) A tőke, a magántulajdon hatalma
4) A pénz egy társadalmi viszony, amit manapság hangzatosan szoktak megfogalmazni: "A PÉNZ ADÓSSÁG". Valóban az. Aki az árujáért pénzt fogad el (bármiből legyen is az) annak tartoznak az áru valóságos ellenértékével (egy másik, az eladó számára szükséges áruval), mindaddig, amíg a pénzt el nem költötte erre az árura. A pénz hatalma, hogy általános egyenértékes, és mint ilyen tőkévé tud változni. Tehát itt is végeredményben a tőke, a magántulajdon hatalmáról van szó.
Az alantas sejtetés az ördögi pénz, a "piszkos zsidó", a szabadkőművesek stb. összeesküvéséről csupán a tőkés termelési viszonyokban rejlő, de meg- és felismerhető pusztító ellentmondások eltusolására szolgál: leplezd le, helyezd hatályon kívül a gaz összeesküvőket, és akkor a kapitalizmus minden világok legjobbika lesz azonnal!
(Phoenix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.