2013. december 12., csütörtök

Röviden


 
 
Franciaországban ma sztrájkolt a felsőoktatás, a vasút, a posta és a középiskolai előkészítő tanárok.
 
Az Európai Bizottság jelentése szerint ebben az évben 400 ezer munkahely szűnt meg az Európai Unióban a tavalyi 200 ezerrel szemben. A munkanélküliek száma 27 millióval rekordot ért el.
 
Németország. Az SPD bázistagsága még a «nagykoalícióról» szavaz, vessünk egy pillantást, mire alapozza olyan büszkén az SPD vezetése azokat az «eredményeket», amiket úgymond sikerült elérnie. A minimálbér. Egészen kicsike, 8 és fél eurós órabér, ez is bruttóban és csak 2017-ben kerülne bevezetésre. Hogy a «vállalatok hozzá tudjanak idomulni». Na és persze lesznek kivételek (bizonyos csoportok, diákok, tanoncok… vagy bizonyos régiók). Ha a jelenlegi inflációs ütemet számoljuk, ez a bruttó akkor már csak 7,80 lesz… Hundt, a német munkáltatók vezetője jól dolgozott és Németország folytathatja az eurózónában legalacsonyabb bérpolitikáját, holott átlagosan egy német munkásnak óránként 41 eurós a produktivitása. Ha pedig az árakat és megélhetést nézzűnk, minimálisan 12,5 eurós órabérek kellenének.
Az SPD egyéb ígéretei – beszélt a gazdagok megadóztatásáról, a fiskális plafon megemeléséről – eltűntek mára. Ami a nyugdíjkorhatár leszállítását illeti bizonyos esetekben 63 évre, ez csak azokra vonatkozna, akik már ledolgoztak 45 évet... és progresszívan felemelik majd újból 65 évre. Szintén szó esett a CDU követelésében arról, akik a német autópályákat használják, ezentúl fizetni fognak. A háziasszonyok nyugdíjáról, melyek a CSU, a CDU bajor testvére követelt. A kormányrúdnál azonban Merkel asszony áll. A pénzügyi és ipari körök örvendeznek.

Hollandia: Mintegy tízezren tüntettek nov. 30-án Utrechtben a «valódi munkahelyekért és a vásárlóerő fenntartásáért». A kezdeményezés az FNV szakszervezeti tömörülés nevéhez fűződik, itt is volt szinte minden szakma képviselője. Az üzenet világos: legyen vége a megszorításoknak, amelyek miatt az emberek elvesztik munkájukat s egyre kisebb vásárlóerejüket. A munka «rugalmasságának» megszüntetése és 3 %-os béremelés is szerepelt a követelések között – ahelyett, hogy a vállalatok gazdagodnának, s a részvényesek zsebe lenne egyre tömöttebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.