2013. december 11., szerda

Feltétel nélküli alapjövedelem (FNA)



Hónapok óta tart az őrület, a győzködés Európa 17 országában, ahol civil kezdeményésre indult kampány az FNA bevezetése érdekében.
Az aláírásgyűjtést az Európai Bizottságnak kell benyújtani, persze semmire nem kötelezi, csak arra, hogy "meg kell vizsgálnia". Az Európai Uniónak, ha akarná sem lenne olyan jogosítványa, hogy a tagállamokat ilyen törvényre kötelezze. Az Európai Parlamentnek pláne nincs, az EP a szerződések mellé rendelt sóhivatal... 
A tőkés társadalom válsága abból is lemérhető, hogy már saját RENDJÉT sem tartja be. Minden tagállamot az adósság és a deficit csökkentésére köteleznek az EU-szerződések (de emellett a tőke társadalmi hozzájárulásait, adóit a versenyképesség nevében minimalizálják, tehát kiürítik az államkasszákat) és minden szerzett jogot (tb, egészségügy, nyugdíj, stb) megnyirbálnak; a bérek lefelé nivellásása van napirenden. És ekkor ajánlanak egy messianisztikus megoldást!
Egyébként az FNA – vagy 150 éves ötletének – újbóli bedobása "Enno Schmidt német filmrendező, festőművész, képzőművész, jómódú vállalkozóhoz" fűződik. A feltételekhez nem kötött alapjövedelem bevezetése az ötlet mostani "tudományos atyja", a Magyarországon is nagy hálózattal rendelkező dm drogerie markt alapító-tulajdonosa Götz Werner közgazdászhoz, egyetemi professzorhoz, Németország egyik leggazdagabb emberéhez fűződik. Ezzel mindent megmondtunk.
A járandóságokat, a tb-t, az egészség-, a nyugdíjbiztositást, amit évszázados harccal vivták ki a dolgozók, sorban visszaveszi a nemzetközi tőke, intézménye, az EU és a 28 tagország kormányának asszisztálásával.
Hát ezt kellene megakadályozni teljes erővel, nem ábrándokat kergetni! Azt kellene megérteni, hogy az FNA nem vezethető be a jelen körülmények között a nemzetközi tőke ellenállása miatt, s ha igen, az nem FNA lenne, csak még egy lépés a még nagyobb barbárság felé. Miért nem a járandóságok visszaszerzése ügyében sertepertélnek ügybuzgón az FNA-hívők? Ilyen konkrét ügyekben: munkanélküli járandóság, s nem 3 hónapra; gyes, gyed, s nem befagyasztva; a rokkantsági ellátás, nem megszüntetve; nyugdíj, nem megnyirbálva, lerövidítve; betegbiztositás, minden dolgozónak és nem lecsökkentve, stb. Ezek nem adományok, ezek szerzett jogaink! Méghozzá éppen azoknak járnának, akiknek szükségük van rá – s nem pedig «mindenkinek», olyannak szintén, akinek még a zsebpénze is az FNA-összeg többszöröse.
Ahogyan azt egy nagytudású marxista társunk összefoglalta:
ilyen, a tőkés termelési módot meghaladó társadalmi-gazdasági alakulatban valóban helye van a garantált alapjövedelemnek
– Az (ország) társadalmi rendjének alapja a munka szabadsága, az, hogy senkinek nincs joga más munkáját leigázni, kizsákmányolni.
– Minden munkaképes polgárnak joga és becsületbeli ügye, hogy képességei szerint dolgozzék, munkája körülményeinek, céljának alakításába alkotó módon részt vegyen és ezzel a szocialista építés ügyét szolgálja.
– Az (ország) megvalósítani törekszik: „Mindenkitől képessége szerint, mindenkinek munkája szerint” elvét.
– Az (ország) minden polgárának biztosít egy minimális megélhetést garantáló - munkától független – alapjövedelmet.
Az FNA-t be lehet vezetni - egy magántulajdon nélküli társadalomban! Ilyen célért kell harcolni, de ezt aláírásgyűjtéssel nem lehet elérni …  Így ez a «próbálkozás» nem több, mint a dolgozók letérítése az útról, az elégedetlenség mederbe terelése, népszerűen szólva: parasztvakítás (lehetne ennél erősebb szavakat is használni)…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.