2013. december 12., csütörtök

Nemet a francia intervencióra Közép-Afrikában


 


A francia Független Munkáspárt közleménye

A Hollande-Ayrault-kormány döntése alapján a francia hadsereg újra beavatkozik Afrikában. Líbia, Mali után ezúttal a Közép-afrikai Köztársaságban. A speciális alakulatok mintegy ezer katonáját engedték az országra.

Közép-Afrika évek óta az imperialista nagyhatalmak politikai-katonai manőverei és ellenmanőverei helyszíne.

400 ezer férfi, nő, gyerek, öreg – a népesség egytizede – volt kénytelen elhagyni lakóhelyét, menekülni a háború, az államcsíny és a Séléka-rebellió elől. Az államcsínyt áprilisban Franciaország támogatta, megdöntötte François Bozizé elnök hatalmát, aki pedig addig Franciaország «barátja» volt. Hollande háborús szándékai – mint azelőtt Líbia, Mali, vagy Szíria – most is illenek az amerikai adminisztráció politikájába.

«Afrikát illetően – ismerte el az AFP hírügység előtt egy diplomata – létezik egy szerepmegosztás: Mali a mi ügyünk, Szudán az amerikaiaké, Szomália a briteké. Közép-Afrika a franciáké.»

A népek érdekének, a szabadságnak, a békének, a demokráciának  semmi keresnivalója ebben.

Ez a beavatkozás, minden ezt megelőző, a káoszhoz újabb káoszt ad.

Nem fegyveres beavatkozásokra van szüksége az afrikai népeknek, saját maguknak kell sorsukról dönteniük, tiszteletben kell tartani szuverenitásukat, azt, hogy maguk döntsenek hatalmas természeti kincseikről saját maguk és a jövő generációi javára.

Nemet mondunk a francia katonai beavatkozásra Közép-Afrikában! Kifele az idegen csapatokkal Afrikából!

A POI országos irodája, Párizs, 2013. dec. 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.