2013. december 6., péntek

Röviden


Franciaország: Nov. 30-án Bretagne-ban a carhaix-i tüntetésen egy munkáltató így beszélt: «Magunkkal hoztuk ( !) az alkalmazottainkat is, mert közös az érdekünk». De még egy szakszervezeti felelős is: «Elhagyjuk a címkéket, jobb- vagy baloldalit» és hív az ùgymond breton zászlót lobogtatására, együtt a munkáltatói szervezettel, a Medef-fel, a jobb- és baloldali képviselőkkel. Szóvivőjük, Christian Troadec pedig arról beszél,  «törjük össze a jakobinus igát, és ùj regionális kormányt hozzunk létre».

Valaha az emelkedő tőkés osztály szétverte az ancien régime-et, saját szükségleteire létrehozta az egy és oszthatatlan köztársaságot, a települések szabad igazgatását. A munkásosztály ebben a keretben szerezte meg jogait (szervezkedési és sztrájkszabadságát, a munkajogi és kollektív törvényeket), intézményeit (munkásszervezeteket, társadalombiztosítását, stb.). Ma pedig a «munkaerő árának csökkentése» őrületében a nemzeti keretek lebontása szerepel a tőkések és kormányaik napirendi pontjaként, és a regionalizáció, ezzel pedig a szerzett jogok megsemmisítése. A balkanizáió ellen harcolnak a pedagógusok – hónapok óta – sztrájkjaikkal, tüntetéseikkel, a települések, a magánvállalatok dolgozói, minden dolgozó a társadalombiztosítás fennmaradásáért, benne védik sajátos és együttes érdekeiket. Az ùgynevezett és sokat hangoztatott «közös érdek» nem a két osztály érdeke, ez rejti a korporatizmust, a munkásosztály szervezeteinek mélyen antidemokratikus beolvasztását a tőkés intézményekbe. Ezért óv a Független Munkáspárt (POI) az elbocsátásokat eszközlő munkáltató és az azt elszenvedő dolgozók közös tüntetéseitől, s hív a dolgozók és szervezeteik együttes akcióira, amely képes a kormánypolitika blokkolására.

Szigorítás


Portugália: az IMF, a trojka egyik tagja  a minimálbér csökkentését reklamálja a  fiatalok munkához jutásának segítése érdekében». A portugál minimálbér jelenleg 485 euró.

Nagy-Britannia: A Hewlett-Packard 2014 elején 1124 munkahely megszüntetésére készül, jelentette be a Unite szakszervezet.

Honduras: dec. elsején a legfelsőbb választási bíróság bejelentette a választások eredményét. A Libre párt, a népi ellenállás pártja széleskörben közzétett, a választási csalás tényét taglaló tényt tagadja, s a puccsista rendszer örökösét (35,26 %-kal) hirdette ki győztesnek. A Választási Megfigyelési Bizottság és az Európai Unió képviselői átláthatónak és üdvözlendőnek minősítették az eredményt – holott egyik tagjukm Léo Gabriel is jelentette a csalást, a manipulációkat. Az erőszakos cselekmények száma emelkedik, a Libre párt két megfigyelőjét és Antonio Ardont, a népi ellenállási front egyik vezetőjét megölték. Több tízezer emberből álló tömeg békésen tüntetett Tegucigalpában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.