2015. április 23., csütörtök

A borzalom: kik a felelősök?




 



Daniel Gluckstein, a francia Független Munkáspárt egyik országos titkára


Egyetlen alkalommal 800 halott, évente ezrek, 300 000, aki összeeszkábált tákolmányokon próbál átkelni a Földközi-tengeren, hogy elkerülje a barbárságot és mészárlást. Ki provokálta mindezt? Afganisztán, Szomália, Irak, Szíria, Mali, Líbia…  az addig is ezen országok fosztogatásért, kirablásáért felelős imperialista nagyhatalmak negyed százada a legkülönfélébb ürügyekkel intervenciós háborúkban vesznek részt.  

A «hekatomba» borzalmával szemben (az ENSZ képviselő kifejezése) az Európai Unió vitát folytat a menekülők sorsáról és a Triton, ill. Mare Nostrum rendszer érdemeinek összehasonlításáról (az első olcsóbb).

De mennyi a multinacionális vállalkozások hozadéka a fegyverkezésből, a kőlajból, urániumból, Közel-Kelet és Afrika megszállásának, tönkretételének egyéb háborús  hasznából?

Az USA politikai és katonai vezetése mellett Franciaország az első sorban áll a bombázások és a földi beavatkozás tekintetében. Nincs pénz a menekülnek befogadására… de háborúra van; arra van, hogy milliókat exodusra kényszerítsenek, hogy a világot olyan barbárságba taszítsák, amilyet a II. világháború óta nem láttunk.

A háborúnak hozadéka van. Április 20-án, ugyanazon a napon, amikor az imperialista háborúk 800 áldozata vesztette el életét, miközben reménytelenségében megpróbált áljutni a Földközi-tengeren, a New York Times örvendezik az «amerikai védelmi iparág külpiacokon fellendülése okán». Az amerikai imperializmus elégededettségének oka a «de facto szövetség» Izrael állam és Szaud-Arábia között, az eddig Izrael védelme miatt tiltott, most a szövetséges arab államoknak eladott fegyverek mennyisége. Másik «kiváló újság» a jemeni háború kitörése: «az Iszlám Állam ellen összefogott országok (…) sokezer rakétát, bombát, és más amerikai fegyvert vesznek, olyannyira, hogy a múlt évben elfogyott arzenált fel kell tölteni». A New York Times kezeit dörzsöli: a múlt évben Szaud-Arábiának már 80 milliárd dollárnyi katonai kiadása volt (több, mint Franciaországnak, Negy-Britanniának), az Emirátusoknak 23 milliárd, s mindez «csak növekedhet a következő időszakban» (mindez persze, ugyanúgy, mint az emberkereskedelem, mesés összegeket jelent a különféle maffiáknak).

A háborúcsináló és fosztogató, nyomort hintő rablóbanda, az Európai Unió, az ENSZ, az IMF, a NATO lényegüknél fogva alkalmatlanok a «humanitárius» kérdések kezelésére. De addig is, amíg a háborúk okozta menekülés létezik, semmi nem akadályozhatja a menekültek befogadását. Fizessenek a háborúcsináló kormányok és multinacionális vállalatok a fegyverkezés óriási hasznának elkobzásával!

A tőkés osztályok szolgálatában álló Európai Unió és IMF ugyanazon intézményei az egész világ munkássága ellen viselnek háborút, saját országaik munkásosztályát is ideértve.

A franciaországi dolgozóknak az egész világ népeivel egy a közös érdeke: végezni a multinacionális vállalatok, spekulánsok, fegyveripar szolgálatában álló Hollande-Valls kormány nyomorba döntő, háborús pusztítás politikájával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.