2015. április 25., szombat

A TSAHAL (izraeli hadsereg) volt harcosai megszólalnak








http://www.parismatch.com/Actu/International/Ex-combattants-de-Tsahal-ils-refusent-maintenant-de-se-taire-et-parlent-144283
Micha, Dana, Noam, és Mikhael a Tsahal katonái voltak. Ez az első alkalom, amikor izraeli tisztek arcukat a  világ elé tárva beszélnek múltjukról, arról, mit tett hadseregük 2000 és 2009 között a gázai övezetben.
2010.dec.21.


Gránátok megfélemlítés céljából
«Reggel 3-kor megjelentünk egy palesztin faluban és az utcákon fülsiketítő gránátokat dobáltunk jobbra-balra. Ok nélkül, kizárólag megfélemlítés céljából. Az emberek szörnyű rémületben ébredtek… Nekünk azt mondták (feletteseink), hogy a terroristák megfutamítására kell. Persze… Minden éjszaka ismételtük máshol és máshol. Rutinból. Megdícsértek minket : «jó volt a hadművelet». Nem értettük, miért.»

Egy kórház kirablása


«Egyik éjjel azt a parancsot kaptuk, hogy a Hamas egyik hebroni kórházába törjünk be. Elkoboztuk a felszerelést: számítógépeket, telefonokat, nyomtatókat, többezer sékelt. Az ok? A Hamast a palesztin parlamenti választások előtt az anyagiakon át akarták megfogni, hogy veszítsen. Az izraeli kormány hivatalosan azt jelentette ki, nem befolyásolja a választásokat... »

«Megöltünk egy embert puszta tudatlanságunkban»


«Nem tudtuk, hogy a ramadan (a muzulmán böjt) alatt a hívek reggel 4-kor az utcára mennek dobszóval ébreszteni az embereket, hogy még napfelkelte előtt ehessenek. Láttunk valakit valamivel a kezében, rákiáltottunk: “stop”. Ha a “gyanusított” azonnal meg nem áll, előírás szerint fel kell szólítani: “állj, vagy lövök”, aztán a levegőbe lőni, majd a lábaira, stb. Valójában ezt a szabályt sosem tartják be. Megölik, és kész. Csak azért, mert a helyi rituálét nem ismerik.»

Könnyesszemű parasztok


«Exkavátorainkkal leválasztottunk a palesztinok fügeültetvényeiből egy darabot határmegállónak. Jön egy parasztember könnyekkel a szemében: “10 évvel ezelőtt ültettem ezeket a fákat, 10 évet vártam arra, hogy teremjenek, csak egy évben tudtam leszedni és most kitépik mindet!” Kártérítés csak az elkobzott földek 41 %-tól jár. Ha csak 40, nincs kárpótlás. A legrosszabb, hogy semmiért történik, meglehet, holnap leállítják az építést.»

A rangjelzés leadása, közlegénnyé válás


«Felállítunk meglepetészerű check point-eket. Akárhol, sose tudni előre. Hirtelen meg kell állítani mindenkit, ellenőrizni az engedélyeket. Vannak asszonyok, gyerekek, öregek, ott állnak sokszor órákig a tűző napon. Megállítjuk az ártatlanokat, azokat is, akik dolgozni mennének, élelemért… terroristák persze sehol nincsenek. 5 évig kellett csinálnom napi 8 órában, teljesen összetörtem. Aztán leadtam parancsnoki jelzéseimet.»

«Feladatunk: zavarni, zaklatni »


«Hebronban. Minthogy a terroristák helyi lakosok és feladatunk a terrorista akciók megakadályozása, a katonai hadművelet ekként alakultak: felosztani a várost, bemenni az elhagyott vagy véletlenszerűen kiválasztott házakba – nincs titkosszolgálat, amely informálna –, azokat átkutatni... és aztán semmit nem találunk. Se fegyvereket, se terroristákat. A lakosság végül már hozzá is szokott. Irritálta, elkeserítette, de hozzászokott, mert mert évek óta ez ment. Szenvedést okozunk a civil lakosságnak, megkeserítjük az életüket, tudván, hogy nem jutunk semmire, bennünk a teljes semmirevalóság érzetét kelti.»

«Kollektív büntetések»


«A legerkölcstelenebb cselekedeteim? A feltételezett terroristák házainak felrobbantása, tömeges letartóztatások (a szemek bekötve, a kezek- lábak összehurkolva), aztán teherautón elvittük őket; betörtünk a házakba és a családot brutális kipateroltuk; néha visszamentünk és fel is robbantottuk a házakat – azt nem tudtuk, hogy miért éppen ezt vagy azt, azt se, milyen gyanú alapján tartóztattunk le valakit. Néha az volt a parancs, buldózerrel vagy robbanószerrel romboltuk le a falu bejáratát, mondván a terroristák szállásolásáért jár a kollektív büntetés.»

«Az agresszív telepesek védelme»


«Naplouse járásba szálltunk ki, hogy a telepesek biztonságára ügyeljünk. Ott kiderült, hogy azok a szomszéd palesztin falut, Huwarát meg akarják támadni. Fegyvereik voltak, köveket dobáltak, egy zsidó ortodox francia csoport támogatta őket, filmezett és fotókat is csinált. Az eredmény az lett, hogy ott találtuk magunkat a meglepett és terrorizált arabok között, de a kötelességünk a telepesek megvédése volt. Egy tiszt megpróbálta a telepeseket visszaszorítani a földjükre, megverték, lövöldöztek, erre abbahagyta. Nem tudtunk, mit csináljunk: őket fogjuk vissza, a palesztinokat védjüi, vagy magunkat – az egész egy abszurd, őrült jelenetté vált. Végül az agresszorokat visszafordítottuk. De egy tucat arab megsebesült.»

Fegyvertelen embert gyilkolni


«Egy üres házban voltunk, feltételeztük a terroristák jelenlétét. Reggel 2 órakor felfigyelt egyik elitlövészünk egy férfire a tetőn. Néztem a távcsővel, 25-26 éves fegyvertelen. Rádión szóltam a parancsnoknak, az azt mondta: “Ez egy felderítő, lőjétek le”. A lövész engedelmeskedett. Ezt én gyilkosságnak hívom, mert lett volna lehetőségünk letartóztatni is… Az eset nem egyedi, tucatszámra fordul elő.»

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.