2015. április 15., szerda

Franciaország: az erő ápr. 9-én összejött – a POI értékelése




 



A sajtó mindent megtett, hogy minimalizálja, semmibe vegye. De a tények magukért beszélnek: a CGT, a CGT-FO, a FSU és a Solidaires szakszervezeti tömörülések hívására 300 ezer dolgozó sztrájkolt és tüntetett Franciaország több mint 80 városában a felelősségi paktum és a Macron-törvény visszavonásáért.

Április 9-én a dolgozók megmutatták erejüket, amely képes a kormányt legyőzni.   

Ezzel egyidőben számos területen megnőtt a sztrájkok száma a kormány intézkedéseinek konkrét következményei ellen, a munkahelyek, a bérek, a kollektív garanciák védelmében.

Az egész osztály egyesült harca kell ahhoz, hogy a Hollande-Valls-kormány meghátráljon.

Nem várhatunk tovább. A kormány, az EU utasításainak és az európai szerződéseknek megfelelően felgyorsítja az ellenreformok ritmusát, a munkásellenes és antidemokratikus lépéseket.

A közegészségügyet tönkretevő, a társadalombiztosításra csapást mérő Touraine-törvény jelenleg a Nemzetgyűlés előtt van. Valls bejelentette a kormányoffenzívát a munkatörvénykönyv ellen: ápr. 22-én a dolgozói képviseletet biztosító intézményeket obligón kívűl helyező «társadalmi párbeszédről» szóló törvény a minisztertanács elé kerül. Május végén a Macron-törvény módosítása és a “társadalmi párbeszéd” lesz a parlament előtt a vállalkozások erősítése, a bérek csökkentése és a munkaidő növelése érdekében. Júniusban társadalmi konferenciát tartanak a «munkaügyi szabályok egyeszerűsítéséről»Jean-François Dehecq, az ipari nemzeti tanács alelnöke már most örvendezik: «régóta kérjük az ilyen intézkedéseket».

 És most ?


Április 9. – roppant bátorítás a válságban levő kormány munkásellenes politikájával szemben. Ez az ellentmondás hozza kérdést: hogyan folytassa a munkásmozgalom harcát annak érdekében, hogy elkerülje az eddigi és további dolgozóellenes programokat?

Ezt meg kell beszélni, ezért javasolja jún. 6-i országos gyűlésére a vita szervezését a Parti ouvrier indépendant (Független Munkáspárt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.