2015. április 8., szerda

Franciaország: a sztrájk előtt




Daniel Gluckstein,
a POI (francia Független Munkáspárt országos titkára)


A szakmaközi sztrájk előestéje. A sajtó megsokszorozza a cikkeket a «fejlődés visszatértéről», de azért hozzáteszi «fejlődés munkahelynövekedés nélkül». A Statisztikai Hivatalt is idézi: tényleges a fejlődés, de külső tényezők játszanak közre (a fosszilis energiahordozók árcsökkenése, az euró esése, stb).
A tőkések nem ruháznak be. Ha azt gondolnák, hogy eladni tudnának és profitot termelni, megtennék. De nem így van. A fogyasztás alacsony. A tőkés még kevesebb munkás vesz fel. Inkább a rugalmas, az ideiglenes munka felé fordulva «invesztál», olcsóbb árom, hála a  munkaerőkihelyező intézménynek vagy a pénzügyi, szociális kedvezményeknek.
A Statisztikai Hivatal felteszi, hogy a felelősségi paktum és a munkahelyi versenyképességi adócsökkentés (CICE) lassítják majd a munkahelyek megszünését. «Csak» 13 ezer plusz munkahely szünik meg 2015 első félévében. De a múlt évben azt jelezte, hogy ugyanezek az intézkedések 60 ezer új munkahelyet hoznak létre. A valóságban  a munkanélküliség fog növekedni, erre utal a  Statisztika Hivatal.
A munkáltatók  profitmarzsa az utóbbi 5 év alatt most a legmagasabb. Ezt is a Statisztikai Hivatal mondja. Ha pedig a profitot nem fektetik be, hova megy? A részvényesekhez, az elbocsátási programok finanszírozására vagy spekulációra.
Fejlődés munkahelyek nélkül – ez csak a haszon növelése a prekaritás, a nyomor emelése, az elbocsátások folytatása.
Vég nélküli spirál. Az OECD ápr. végén azt követeli Franciaországtól, hogy «a munkaerőpiacot tegye lágyabbá és drasztikusan csökkentse a közkiadásokat».
Jól jött. A Szenátus ápr. 7-én kezdte második olvasatát a Macron-törvénynek. Már kimutattuk, a jobb- és baloldal között harmonikus párbeszédet készít elő a különleges bizottság. Azért, hogy a Macron-törvény – egy szocialista képviselő szavai szerint – a vállalatok számára sanszot nyújtson. 
Még nyár előtt a pénzügyi tőke alá vetett Hollande-Valls-kormány a parlamentben más munkásellenes törvényeket is be akar mutatni az Európai Unió követeléseinek szolgálatában: a társadalmi párbeszédről, amely a szakszervezetek jogait teszi obligón kívülre, a Macron 2-t a munkatörvénykönyv ellen, a regionalizációs törvényt az egészségügy szétszórása érdekében, a NOTRe-törvényt az önkormányzatok-megyék jogait hatályon kívül helyezi, és a polgári-emberi jogokat támadó oktatási tőrvényt…
A szakmaközi sztrájk előestéje. Toulouse-ban a Medef, a munkáltatói szervezete elnöke nagy elánnal a felelősségi paktum gyors megvalósítását reklamálta követelve a kormánytól, hogy «legyen bátorsága a közkiadások csökkentésére» a … tőkések finanszírozására.
Széles a konszenzus a munkáltatók, a spekulánsok, a dolgozók elbocsátói, kiéheztetői között.
Széles a konszenzus. De ápr. 9-én sokszázezren fognak sztrájkolni, tüntetni szervezeteikkel együtt. A dolgozók ki fogják mondani világosan: «Visszavonni a felelősségi törvényt, vissza a Macron-törvényt!»




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.