2015. április 2., csütörtök

Röviden



Dél-afrikai Köztársaság: márc. 30-án lemondatták funkciójáról Zwelinzima Vavit, aki 16 éve a hatalmas Cosatu szakszervezeti tömörülés főtitkára. A Cosatu az apatheid után hatalomra került Afrikai Nemzeti Kongresszus és a koalíció másik tagja, a kommunista párt elsőszámú szövetségese. Hivatalosan Vavit súlyos hibákért és az elvek megsértéséért zárták ki. Az utóbbi hónapokban folytonosan állandósult konfrontációja a Cosatu vezetésével. A múlt évi elnökválasztáskor Vavi visszautasította, hogy felhívást intézzen a kormánypártra szavazásra. Vavi akkor is ellenszavazatával élt, amikor a múlt év novemberében a tömörülés vezetése megszavazta a NUMSA vasasszakszervezet (340 ezer tagl) kizárását. A kizárásra azután került sor, hogy a NUMSA szakított a kormánypárttal és kimondta függetlenségét a hatalomtól. Vavi ekkor 7 másik szakszervezettel együtt elutasította a COSATU vezető szerveivel való együttműködést – amig a NUMSA vissza nem kerül a tömörülésbe. Egy munkásgyűlésen kijelentette: «gazdasági területen szabadságunk inkább használ a fehér monopoltőkének, mintsem forradalmunk vezető motorjának, a munkásosztálynak». Vavi nem szándékozott lemondani, nem akarta «fejét ezüsttálcán kínálni». Twitter blogján már eltávolítása másnapján kijelentette, «nem siránkozik, hanem nekilát «szervezkedni».


 Les Echos értesülései szerint újabb Macron-törvény készítenek elő Franciaországban, amelyet még a nyáron meg akarnak szavaztatni. Ebben a munkáltatók és Brüsszel követelése szerinti új munkaszerződés szerepelne bércsökkentéssel és munkaidőnöveléssel. A munkáltatók a munkahelyek megtartásával indokolva igényüket, egyszerű eljárással elbocsáthatják a módosításokat elutasító bérből élőket. 

Görögország: a pireuszi dokkerek szakszervezete szociális mozgalommal fenyeget arra az esetre, ha a hétvégén bejelentést tesznek a kikötőprivatizálásról (amit a miniszterelnökhelyettes eddig nem cáfolt).

♦ Hétfőn Izraelben és a palesztin területeken több tüntetés zajlott a földek elkobzása és az izraeli megszállás ellen. A rendőrség szétszórta a tüntetőket, többeket letartóztatott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.