2015. április 5., vasárnap

Mauritania: kéthavi sztrájk után a bányaszektor munkásai győztek



 



A Société Nationale Industrielle et Minière de Mauritanie (SNIM) ötezer bányásza jan. 28-án lépett sztrájkba, mivel a társaság nem akarta megadni a béremelést és a termelési prémiumot, amelyet a cég és a FNEHMI szakszervezet megegyezése tartalmazott a 2014. októberi kollektív szerződésben.
Az itteni évi 12 millió tonna  vasérctermelés az ország exportjának 50 %-át jelenti, ennek 80 %-a megy Kínába és Európába, az ország költségvetésènek 25 - 30%-át teszi ki.
Abdel M’haimid szakszervezeti felelős a konfliktus elején kijelentette: «
a SNIM nem csak visszautasít bármilyen kapcsolatot a dolgozók képviselőivel, hanem a már robbanáskész helyzetet azzal súlyosbítja, hogy a kollektív szerződést is semmibe veszi».
A vállalat azt a ürügyet használja, hogy a vasérc ára esett, ezért nem ad béremelést. A szakszervezet azonban a megegyezés végrehajtását kéri számot, az elbocsátottak visszavételét és a tárgyalások újrafelvételét.
Április 2-án Zerouat városában  megegyezés történt a SNIM vezetése és a sztrájkolók között, akihez csatlakoztak már Nouadhibou kikötőjének dolgozói is. A dolgozók megkapják a béremelést, az igazgatóság visszaveszi a mozgalom kezdete óta elbocsátott 400 bányászt és szakszervezeti felelőst, kéthavi fizetés utal a termelési eredmények alapján. Az államfő, Mohamed Ould Abdel Aziz egyhavi pluszbért igért 10 napon belül. A bányászok és a kikötői dolgozók ápr. 3-án felvették a munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.