2015. április 19., vasárnap

Négy mítosz az Iszlám Államról


Valóságos-e az a kép, amit az iszlám szervezetről alkotunk? Nem feltétlenül.  


 


© AFP

1. Az Iszlám Államot a radikális mohamedánok támogatják


Bizonyos iraki régiókban a szunnita muzulmánok támogatják (morálisan vagy katonatilag). Vajon maga az iszlám vallás is megfelel annak a radikális és erőszakos ideológiának, amelyet az iszlám szervezet képvisel? Nem igazán, a muzulmánok óriási többsége elutasítja vallása eme «ultra-erőszakos» vízióját. A kérdés tehát inkább politikai mintsem vallási.

Ennek az irányzatnak a létrejöttét részben Nouri Al-Maliki (iraki miniszterelnök 2006-ban) hatalomrajutása provokálta. Siítaként soha nem felelt meg a Szaddam Husszein uralmát követő egyre elnyomottabb és marginalizáltabb szunnita népi várakozásának.  A másodrangù állampolgároknak minősített szunniták egyszerűbben jobb életkörülményeket akarnak az Iszlám Állam vezetése alatt.

2. Gyűlölik a nőket és rabszolgát csinálnak belőlük


A legszörnyűbb tetteket is elkövetve az Iszlám Állam harcosai félnek. Leginkább attól, hogy «katonanő» öli meg őket és akkor nem kerülnek a Paradicsomba. De az igazság itt is egy kicsit árnyaltabb. Vannak kizárólag női csapatai, az "al-Khansaa" vagy az "Umm al-Rayan". Burkában harcolnak, és ahogy egy iszlám szakértő norvég kutató állítja, "a női emancipáció folyamatát figyelhetjük meg: sokan azt akarják bizonyítani, hogy nem azonosak a nyugati elnyomott muzlmán nő sztereotípiájával».

3. Az Iszlám Állam magát fogja megsemmisíteni


Februárban volt német dzsihadisták információja szerint az IÁ-ban belső konfliktusok támadtak, "a terror jelen van minden pillanatban", a paranoia akkora, hogy egy egyszerű mobilkészülék már felébreszti a a gyanút, és készek kivégezni tulajdonosát.  Egy dezertőr pedig a megosztásról számolt be, "a szíriai tagok az előnyös elbánást élvező külföldiekre neheztelnek." Márciusban egy dezertálási kisérletben az IÁ kilenc tagja ölte meg egymást, 2014 végén két hónap alatt pedig 120 «szakadárt» végeztek ki.

A belső feszültségek, az expanzionista politika elvihet odáig, hogy hiányozzanak eszközeik is. De önmegsemmisítésben reménykedni? "Az IÁ intelligens. Hogy a népesség támogatását megőrizze, egészségügyi létesítményeket állít fel, közmeghallgatást tart és persze ideológiáját terjeszti az intézményekben."

4. Az USA "könnyedén meg tudná semmisíteni az IÁ-t"


Csak a kollektív képzelet szüleménye, hogy "komolyan", tehát földi csapatokkal támadva, majdnem rögtön meg lehetne szüntetni az IÁ-t. Utópista ábrándozás, a földi hadműveletek sokkal komplexebbek, mint a légicsapások, a lázadók szétszórtak, állandóan váltogatják szövetségeiket. Nem kétséges, hogy a békét a néppel együttműködve kell megteremteni. Ahogy egy amerikai tanácsadó már kimondta: "Fogadnék, hogy 6 millió iraki civil támogatása sokkal hatásosabb, mint 300 ezer amerikai katonáé".

(A Le Vif cikke nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.