2015. április 29., szerda

Újabb havi 1500 euró az európai parlamenti képviselőknek






A strasbourgi «parlament» két fő csoportja, a jobboldali néppártiak és a «baloldali» szociáldemokraták-szocialisták együttesen támogatják az emelést, előbbiek 3000 euróst szerettek volna, utóbbiak megelégednek a szerényebb 1500 euróval. Végül ezt a javaslatot fogadta el a költségvetési bizottság, melyet még az europarlamenti irodának is meg kell erősítenie. Kétség nem fér hozzá, meg fogja tenni, mivel a «nagy koalíció» így döntött. Az emelést a munkatársak bérére és a kabinetek működésére szánják, s azzal indokolják, hogy 2011 óta ezek költsége nem emelkedett. Az EUobserver szerint képviselőnként ma – a képviselői fizetésen felül – eléri a havi 21 379 eurót, ha az emelést megszavazzák, akkor pedig az évi 275 000 eurót.


 


Az ügy elég rossz pillanatban érkezett: épp’ nemrég irányultak a reflektorok a parlamenti asszisztensekre, közülük számosan nem felelnek meg a felállított kritériumoknak. Kétféle asszisztens létezik – azok, akiket az intézmények mellé hivatalosan akkreditálnak Brüsszelbe vagy Strasbourgba és azok, akiket a képviselők saját országukban alkalmaznak és Martin Schulz elnök nagy bánatára nem mindig tanusítanak megfelelő érdeklődést a «közösségi gépezet» iránt. A kettősséghez hozzáadódik,hogy bizonyos képviselők előszeretettel alkalmazzák saját vazallusaikat.


 


Más téma is az asztalra kerül. Az eurokraták figyelmét nem kerülte el, hogy az EU egyre gyűlöletesebbé válik a népek szemében, így a képviselőknek több időt kell majd tölteni saját országukban az «európai eszme» megvédésére… Az aggodalmat osztja az Európai Bizottság is, Jean-Claude Juncker elnök már biztosainak kiadta, hogy «Európa követeiként» gyakrabban tartózkodjanak otthon… Ő maga sem hagyta el luxemburgi lakását, a brüsszeli heteket egy hotelben tölti, ami persze nem akadályozta abban, hogy az 51 ezer euró körüli «átköltözési támogatást » ne vegye fel – ahogyan ugyanez a helyzet kollégájával, a gazdasági ügyek biztosával, a francia Pierre Moscovicival.


Röviden: ezek a nagyszerű intézkedéseknek kellene hozzájárulni Brüsszel egyik kedvenc vesszőparipája, a «populizmus elleni» küzdelemhez …


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.