2014. augusztus 26., kedd

Franciaország: az V. köztársaság legrövidebb kormánya




Társadalmi-politikai robbanás közeledik?


 


 

A hétvégi politikai pánik a kormány meglepetésszerű lemondásához vezetett. Valls kormánya mindössze alig 5 hónapig tudott hivatalában maradni, s az Elysée most olyan kormányt akar felállítani, amely «koherens csapatot alkot az ország számára meghatározott orientáció megvalósítására». A munkáltatók képviselője, a Medef: "a vállalatok arra szólítanak, hogy késedelem nélkül folytatni kell  a gazdasági versenyképesség politikáját".
Arnaud Montebourg, Benoît Hamon és Aurélie Filippetti kiléptek a kormányból, a köztársasági elnök elvesztette baloldali szárnyát, jegyzi meg a Les Echos. A zöldek tartózkodóan viselkednek, P. Laurent (PCF, komm. párt) szerint (az új kormány esetében) «ismételt kudarc várható».
A Parti de Gauche (Balpárt): «a legdemokratikusabb megoldás az lenne, ha alkotmányozó nemzetgyűlési küldöttek választására kerülne sor» és követeli «az urnákhoz való azonnali visszatérést».
Több helyhatósági képviselő, közöttük Etampes polgármestere, Franck Marlin (UMP) és Janvryé, Christian Schoettl (NC) is az iskolai ritmus reformjának visszavonását kérik, mivel «most jött el a pillanat, hogy nyomást kell gyakorolni».

A középfokú oktatás pedagógusai elítélik és elutasítják a kormánynak «szolgálatuk újrafogalmazására vonatkozó»dekrétumait.

Az Air France pilótái bejelentették szeptemberi sztrájkjukat munkahelyük veszélyeztetése miatt.

A rendszer válsága tükröződik

      a helyhatósági és európai választások eredményeiben;

      a felelősségi paktum elleni küzdelemben, abban, hogy a nagy szakszervezeti tömörülések elutasítják azt;

      a területi reformmal, az iskolai ritmus megváltoztatásának dekrétumával szembeni harcban;

      a vasutasok tömegesen követett sztrájkjával a vasútreform ellen, stb.


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.