2014. augusztus 29., péntek

Gáza: mit jelent a fegyverszünet?





Izrael és a palesztinok egyezséget kötöttek a fegyvernyugvásról a háború 50. napja után






A fegyverszünet tartalmazza, hogy a blokádot Izrael részben megszünteti. A Gáza, Izrael és Egyiptom közötti átkelőhelyek humanitárius szükségletek, orvosi eszközök és az élet folytatásához szükséges (a vízvezetékek, villanyhálózat, stb. rendbetétele számára) termékek előtt megnyílnak.
A halászati zónát Izrael 3-ról 6 mérföldre kiterjeszti a palesztin halászok számára. Egy második szakaszban ez kibővülhet 12 mérföldre.
Egy hónap múlva folytatódnak a tárgyalások Kairóban az eddig nem érintett kérdésekről, a blokád felszámolásáról, Gáza demilitarizációjáról, a repülőtér és a kikötő újranyitásáról.
Az egyezmény persze törékeny – csakúgy, mint a korábbiak, melyek csak rövid ideig tartottak.  Az 1,8 millió gázai lakost a 2006-ban felállított blokád szinte megfojtja, ehhez járulnak hozzá a mostani támadás okozta károk: az ENSZ adatai alapján 55 ezer házat tettek tönkre, ebből legalább 17 ezer 250-et teljesen leromboltak, 475 ezer személynek kellett menekülésre fognia ugyanezen forrás szerint.
Mahmud Abbas figyelmeztetett arra, Gáza csak az utóbbi években négy háborút szenvedett el (2008-2009, 2012, 2014), és feltette a kérdést, mikor jön a következő, meddig marad a palesztin kérdés megoldatlan. A palesztin vezetés a nemzetközi közösséghez akar fordulni, hogy az kötelezze Izraelt a megszállt palesztin területek elhagyására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.