2014. augusztus 9., szombat

Röviden

za: az izraeli csapások tegnap, pénteken leglább öt halálesetet okoztak, közöttük egy tízéves gyermekét. Az egy hónapja tartó  bombázások 1950 palesztint öltek meg, nagyrészében civilt, többezer a sebesültek száma. Izraeli oldalról 64 katona és 3 civil halt meg. Ma ismét tüntetések lesznek Európa nagyvárosaiban, közöttük Párizsban a támadás azonnali leállításáért.

 
USA: «Nem engedem, hogy az USA újból háborúba keveredjen Irakban" jelentette ki Barack Obama, miután Erbil térségét amerikai repülőgépek bombázták. Emlékeztetett arra, hogy a háború befejezésének ígéretével választották meg elnöknek…

Franciaország: François Hollande tegnap gratulált Obamának "azért a jelentős döntéséért, amellyel engedélyezte e légicsapásokat (…)".


A CGT, FO, Sud, CFDT szakszervezetek együtt sztrájkolnak hétfőtől a francia RATP közlekedési vállalatnál depójában. Az igazgatóságot akarják meghátrálásra késztetni, amely munkaközvetítős dolgozókkal akarja biztosítani a buszok vezetését. «Nem rendelkeznek a megfelelő képzéssel sem, holott nekünk egy egész sorozat pszichológiai, pszichomotorikus teszten kell átmennünk minimum kéthónapos képzésünk alatt».

A Label Epoxy festéküzem ma reggeltől lépett sztrájkba. Azt követelik, hogy már a hónap végén kapják meg bérüket, s ne pedig a «régi gyakorlat szerint» a következő hó elején vagy végén. Szakszervezeti felelősük figyelmeztet arra, hogy a dolgozók  sem várhatnak a közüzemi számlák, lakhatás, közlekedés, stb. fizetésével.

Ukrajna: az ukrán hadsereg a civileket arra szólította fel, hogy támadását megelőzően meneküljenek el Donyeckből és az «oroszbarát szeparatisták» ellenőrizte zónából, mivel azok körül a «hurok egyre inkább szorul».



Törökország: 48 órával az elnökválasztás első fordulója előtt és néhány nappal azután, hogy a török miniszterelnök azt kérte a nőktől, hogy nyilvánosan ne mosolyogjanak, feminista tüntetésre került sor Isztambulban. A tüntetők szigorú büntetést követelve azon nők megölése ellen tiltakoznak, akiket azért gyilkoltak meg, mert «kihívóan viselkedtek».

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.