2014. augusztus 24., vasárnap

Röviden



♦ Gázában szombaton egymást követő robbanások rázták meg a várost a város lakóit fejvesztett menekülésre kényszerítve, az égből érkező csapások azt az érzetet keltették, hogy mindenhonnan hullanak a bombák – írja az AFP tudósítója. Ezen a napon hét ember halt meg, közöttük egy 3, egy 4 és egy 12 éves gyermek.  A júl. 8. óta megölt 2100 palesztin áldozat közül a Unicef adatai alaján a gyermekek száma 480.
♦ New York: a múlt hónapban a rendőrségi kihallgatás alatt meghalt fekete bőrű családapa ügye ezrek és ezrek tiltakozását váltotta ki. A tüntetéseken a tiltakozók átvették a fergusoni jelszavakat is, számos molinó idézte a 18 éves Michael Brownot, aki a rendőrség lőtt le aug. 9-én.
♦ Franciaországban egy minisztériumi tanulmány szerint a dolgozók 15 %-a dolgozik éjjel, vagyis számuk 1991 óta megkétszereződött. A nők ennek 30 %-át alkotják az 1991-es 20 %-kal szemben.
Mint ismeretes, a Hollande-Valls-kormány 50 milliárd euró megtakarítást irányzott elő a közszolgáltatásokban, míg 40 milliárd eurós «ajándékkal» kedveskedik a munkáltatóknak, holott a francia vállalatok a Henderson osztalék-világindex alapján 40,7 milliárd eurót, azaz 30,3 %-kal több osztalékot juttattak részvényeseiknek az utolsó negyedévben.
♦ Spanyolországban 2,3 millió gyermek él a szegénységi küszöb alatt a Unicef jelentése szerint és a nemzeti statisztikai hivatal adatai alapján kétmillió azoknak a családoknak a száma, ahol senkinek nincs munkája.  A spanyol vállalatok azonban – szintén a Henderson szerint – 75 %-kal több osztalékot osztottak részvényeseiknek.
A kétmillió lakosú Katar kevesebb, mint 300 000 teljes jogú saját állampolgárt számlál. A többiek státusza alsóbbrendű, gyakorta a rabszolgasághoz hasonló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.