2014. augusztus 13., szerda

Röviden




Gáza: a hivatalos fegyverszünet és az Egyiptom közreműködésével folyó tárgyalások alatt is folyik az izraeli hadsereg blokádja.

 Izrael: a Le Monde hasábjain aug. 8-án: "Feldman izraeli újságíró kérdésére, «miért van ekkora kereslet az izraeli fegyverekre?»,  Ben-Eliezer izraeli ipari miniszter válasza: «a vevők tudják, hogy azok tesztelt fegyverek». Az újságíró feltette a kérdést, miszerint az erőszakhoz kötődő tapasztalatnak van van-e köze a gazdasági fejlődéshez, a miniszter válasza: «sokmillió dollárt hoz mozgásba»."

 Ciszjordánia: a 24 éves Zacharia Akra, a Fatah aktivistáját hétfőn saját házában ölték meg izraeli katonák Naplouse mellett.

 Irak: egy amerikai szóvivő beismerte, hogy az USA az iraki kurdoknak fegyverzetet szállított. Az ország északi részében fekvő Erbilbe pedig 130 «katonai tanácsadót» küld.

 USA: hétfő éjjel Fergusonban (Missouri) zavargások törtek ki, miután a rendőrség megölte a 18 éves feketebőrű Michael Brownt. A többezres tömeget könyygázbombákkal oszlatták fel. A 2012-ben védtelenül megölt fiatal afro-amerikai Travon Martin halála az egész országban tüntetéseket váltott ki.
 
 Ukrajnában a jobboldali Právij Szektor kommandósai által támogatott kijevi hadsereg Donyecket bombázta: a még el nem menekült civil lakosság körében halottak és sebesültek.
 
♦ Olaszország hivatalosan is recesszióba jutott: GDP-je az első negyedévben 0,1%-ot, a másodikban 0,2%-ot esett. A munkanélküliség 13%.

 Franciaország: Jean-Marc Germain szocialista képviselő azt kérte, hogy az EU az ország katonai kiadásainak egy részét számolja le a deficitből.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.