2014. augusztus 10., vasárnap

Na, mi az újság Belgiumban?


900 ezer embernek kell elkerülni vagy elhalasztani az orvosi vizitet Belgiumban, mondja ki az Európai Bizottság által kért vizsgálat.

A belga egészségügyben a (mindenféle) vizit árát meg kell előlegezni, majd ennek egy részét téríti a társadalombiztosítás (abban az esetben, ha valamelyik tagjaként fizetjük a hozzájárulást).

Az EB által megrendelt Qualicopc vizsgálat  31 országot érintett, Belgium nagyon rossz osztályzatot kapott. Huszadik lett.

Ausztria, úgy tűnik, nem küszködik ilyen problémákkal, lakosságának csak 1 %-a kénytelen lemondani az orvosról pénzhiány következtében, Hollandiában is mindössze 1,6 %. De már Ciprust illetően ez a szám 27,8 %.

Az orvosszövetség aláhúzza, hogy a probléma egyre szélesebbé válik. Krónikus betegség esetén tragikus lehet, mert sok szülő inkább a gyerekét gyógyíttatja és saját betegségét elhanyagolja, vagy más, szintén vitális területet részesít előnyben, mint az étkezés, lakhatás…

Ugyanakkor a belgák Európa leginkább megadóztatott lakosai…

A párizsi Molinari és a brüsszeli Foundation for the European Reform felmérésében az adók tekintetében a belgák első helyezettek. De az adók nemcsak a legmagasabbak, hanem ez egyáltalán nem csökken: az öt évvel korábbihoz képest 3 nappal többet is kell dolgozniuk az állam javára. A belga dolgozó «reáladója» (az áfát is beleértve) 59,6 % az EU 45,27 %-val szemben. Ha az éves adót «összesűrítjük» egy időszakra, idén aug. 6-ig kellett kizárólag az állam számára dolgozni Belgiumban, míg Ciprusban csak márc. 21-ig, Írországban és Máltán ápr. 28-ig. Az egész EU-ban Belgium után Ausztriában és Franciaországban a legerősebb a fiskális nyomás.

«Az átlagos belga bérből élő – egyszerre a legjobban képzett és a legproduktívabb a világon – fizetése az Európai Uniós rangsorban csak a 8., ugyanakkor a belga pénzügyi rendszerben a dolgozók munkafelvétele a legdrágább», magyarázza a tanulmány társszerzője James Rogers a Molinari Gazdasági Intézettől.

 


Amit egyik felmérés sem jelez


A szociális háló viszont erősebb más országokénál – hála az erős osztályharcnak…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.