2014. augusztus 17., vasárnap

Röviden


Irak: a francia Hollande-Valls-kormány az iraki kurdoknak «modern fegyvereket» akar szállítani. «A terroristák kiváló fegyverekkel rendelkeznek (…) amerikai forrásból» jelentette ki Laurent Fabius miniszter.


 Ukrajna-Oroszország: több mint 2000 halott és közel 5000 sebesült a konfliktus 4 hónapja alatt. Ez az eredménye annak, hogy az Európai Unió Ukrajnát az újfasiszta tendenciájú nacionalista kommandókra támaszkodva akarja integrálni.


♦ Gázában az öt nappal meghosszabbított fegyverszünet alatt is folytatódtak az izraeli bombázások. Tegnap a Meretz (baloldali ellenzéki párt), az Azonnali Békéért (az izraeli kolonizációt ellenző civilszervezet), és a Hadash (a kommunista párt) felhívására többezer izraeli állampolgár tüntetett: "A háború nem ér véget, ha nem beszéljük meg", "Zsidók és arabok nem akarnak ellenségek lenni", "Igent a politikai megoldásra". A felszólalók Netanyahu kormányát tették felelőssé, aki Mahmoud Abbasszal, a palesztin hatóság elnökével nem hajlandó tárgyalni.

 USA: Missouri kormányzója szükségállapotot rendelt el Ferguson városában, ahol a rendőrség által megölt fekete fiatal,  Michael Brown halála váltott ki lázongásokat. Annak ellenére, hogy az új afroamerikai rendőrfőnők gesztusaival igyekezett nyugtatni a kedélyeket, péntek este ismét fellángoltak az erőszakos cselekmények, miután nyilvánosságra hozták a fegyvertelen fiatalt lelövő rendőr nevét.


 Dél-Afrika tegnap emlékezett meg a két év előtti Marikana-vérengzésről, amely során 34 bányászt gyilkolt le a rendőrség. A kormánynak egyetlen tagja sem vett részt a megemlékezésen. Az Afrikai Nemzeti Kongresszust  és a kormányt azzal vádolják, hogy a Lomnim bányásztársaság érdekeinek védelmét keresi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.