2016. november 15., kedd

A nyugdíjkorhatár emelése ellen tüntetnek Brüsszelben

Fregatt vagy közegészségügy...

·        
       forrás: MTI
·         
   Utcára vonultak a belga fegyveres erők tagjai kedden Brüsszelben, így tiltakozva a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.



A belga főváros központjában rendezett – november 15-re, a Király Napjának ünnepére – időzített tüntetés délben vette kezdetét.


A demonstrációt meghirdető szakszervezetek emlékeztettek rá, hogy a külföldön állomásozó, illetve az ország határain belül jelenleg szolgálatot teljesítő katonák nem tudnak részt venni a tiltakozáson, ezért „mindössze” 6300 résztvevőre számítanak a fegyveres erők részéről, de más szervezetek is jelezték részvételüket, reményeik szerint így összesen nagyjából 10 ezren fognak felvonulni.



A kormány tervei szerint 2030-ig fokozatosan hét évvel megemelik a katonák számára a nyugdíjkorhatárt, valamint a gazdasági nehézségekre való tekintettel a nyugdíjak összege is - átlag 300 euróval - kisebb lesz.



A mostanihoz hasonló katonatüntetések meglehetősen ritkának számítanak Belgiumban, de 2002-ben volt példa ilyenre.



Az utóbbi években számos alkalommal tüntettek, sztrájkoltak az EU és a kormány megszorító politikája ellen Belgiumban. A kabinet a következő öt évben 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén (egyebek között azt tervezi, hogy 2030-ra a 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását). 



A tervezett takarékossági intézkedések azonban nem érintik pl. a katonai beszerzéseket: Belgium kormánya 2 milliárd €-ért rendelt katonai fregattokat és aknaszedőket, miközben a munkavállalókat aránytalanul súlyos intézekedésekkel sújtja, és a társadalom egésze megsínyli a közszolgáltatásokon való spórolást (az egészségügyből pl. 900 milliót vonna ki).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.