2016. november 11., péntek

Elnökválasztás






Donald Trump USA-elnökkénti megválasztása ismét brutális csapást jelent az amerikai dolgozók, a fiatalokra, a színesekre és a migránsokra. Minden területen újabb csapásokat jelent a demokratikus jogokra, a nők jogaira, a szakszervezeti jogokra. Újabb agressziót jelez a világ minden népe számára.


A «baloldali» pártok Trump megválasztásakor azonnal egységre hívtak a «populista szélsőjobbal» szemben. A dolgozók és aktivisták legitim nyugtalansággal figyelik azt, ami az óceánon túlon történik.  


De a tények ezek: Donald Trump megválasztásának legnagyobb felelősei az amerikai munkásmozgalom és a legjelentősebb fekete mozgalmak vezetői. Lemondva a független munkáspolitikáról ezek a vezetők a Wall Street és a tőkés osztály jelöltjét, Hillary Clintont támogatták. Stratégiájuk nem új. 2008-ban a fő szakszervezeti szövetség, az AFL-CIO vezetőit azzal a mandátummal bízta meg kongresszusa, hogy a «single payer healthcare» betegbiztosítási rendszer bevezetését követelje. Ez volt a központi kérdés, mivel 52 millió amerikainak nem volt semmilyen betegbiztosítása. De ezek a vezetők a Demokrata párt jelöltjét támogatták, aki pedig sietett egy magánbiztosítási rendszert felállítani – a tőke nagy örömére. 

Ennek a rendszernek - az Obamacare-nek – pedig az a következménye, hogy a munkáscsaládok egészségügyi kiadásai oyan mértékben nőttek, hogy a 2016-os novemberi választáson eleve elutasították a demokrata jelöltet. Általánosabban szólva, Obama elnöksége alatt az ipartalanítás folytatódott, ugyanúgy, mint az egészségügyé, az oktatásé. Ezidő alatt a háborús politika az egész Földön szétáradt, teljes nemzeteket rombolt szét, emberek millióit késztette menekülésre. Obama alatt a rendőrség megsokszorozta a feketék legyilkolását, és a Mexikóba deportált migránsok száma új rekordot ért el.  


Kell azon csodálkozni, hogy ilyen körülmények között még a «Black lives matter» mozgósította fekete ifjúság széles körei is visszautasították a szavazást? Csodálkozni kell azon, hogy másokat a - szüntelen gazdasági és szociális hanyatlás okozta - reménytelenség az antielitista populista és reakciós demagógia karjába lök?   


Ismételjük, a bizonyíték itt áll. A «kisebb rossz» politikája, amit a munkásszervezetek felelősei hangoztattak, amikor Clintont támogatták, a valóságban éppen oda vezetett, amit a «legrosszabbnak» mutattak be: Trump megválasztásához. Már történt ilyen a történelemben.


Az USA-ban és Európában a demokrácia, a munkásvívmányok védelme, a háborúellenes, a migránsvadászat elleni harc megköveteli a független munkásszervezetek létét. Ahhoz, hogy a mindenféle pártoknak és a tőkés intézményeknek ne vesse magát alá a munkásosztály és a feketék szervezetei, az kell az USA-ban, hogy saját, a munkásérdekekhez hűséges reprezentánsai legyenek.


Az Európai Unióval való szakításért, a szabad nemzetek szabad és egyenjogú szövetségéért, az összes munkásellenes és antidemokratikus reform ellen, a szuverén Alkotmányozó Nemzetgyűlésért a legsötétebb reakcióval szemben szükséges a dolgozók és szervezeteik egysége osztályalapon, teljes függetlenségben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.