2016. november 9., szerda

Belgium: «újszegények»



 A belgák 15%-a szegény


Belgiumban, Európa egyik leggazdagabb államában a lakosság kb 15 %-ának jövedelme kevesebb, mint havi ezer euró (a szegénységi küszöb 1250 euró).
Mire futja ebből? 
Saint-Gilles, a «Petit rien» ingyenkonyhája. Alaint kérdezzük, aki itt minden nap megjelenik. 53 éves, több nyelven beszélő egyedülálló férfi, munkanélküli. 550 eurós lakásbére kifizetése után nem sok minden marad a megélhetésre.
"Hetente 60 euróm marad a kiadásaimra. Nehéz, meg leginkább élelemre kell költenem. Ezért jövök ide minden nap. Nincs tévém, de van számítógépem, ugyan internet nélkül…."

Ingyenkonyhán





De még aki dolgozik, az se kerülheti el a prekaritást. Az anyagiak hiányán, a szegénységen felül társadalmi elszigeteltség is fenyegeti a munkanélkülieket, de  az alacsony bérű dolgozókat szintén. A társadalmi prekaritásból pedig nehéz kikeveredni: nem mehetsz el a haverokkal inni egyet, vagy moziba, mert nem tudsz fizetni. Ugyanez van a gyerekeiddel, nem tudod kifizetni az iskolai kirándulását… és a végén ő is kizáródik a társadalomból.
Belgiumban a szegénység körülbelül 1,65 millió embert érint.
A betegek az egészségügyi ellátásnak már 25 %-át fizetik saját zsebükből – ami Európában az egyik legnagyobb arány. Az Augmentin, a leggyakrabban felírt antibiotikum, ezután 3 euró 50 helyett 12 euróba fog kerülni. A Pantoprazole gyomorsavcsökkentőt több mint egymillió ember használja, ára 9 euróról 28-ra növekszik. A leggyakrabban használt kortizonos orrspray-ért, a Flixonase-ért 3 euró 71 cent helyett 15,81 eurót kell fizetni.

Hát kérem, így néz ki az a nyugati szép világ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.