2016. november 25., péntek

November 18-20: világkonferencia a háborúk, a kizsákmányolás és a prekárius munka ellen (1.rész)

«Nemzetközivé lesz a világ»



Mumbaiban (Bombay), ebben a hatalmas iparvárosban született meg az indiai munkásosztály. Itt harcolt felemelkedéséért és nemzeti függetlenségéért.

A  Mumbai-i konferencia eredete

2015 decemberében indiai szakszervezeti felelősök világtalálkozóra hívtak a háborúk, a kizsákmányolás és a prekárius (bizonytalan) munka ellen. Elmondták: «a szeptember 2-i sztrájk, melyben  150 millió dolgozó tette le a munkát, bizonyítja, hogy a dolgozó tömegek eltökélték, harcolni akarnak (…). A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése konferenciái Barcelonában, Párizsban, San Franciscoban, Madridban és Berlinben lehetővé tették, hogy az elkötelezett dolgozók tapasztalataikat kicseréljék. (…). A háborúk az egész Földön sokasodnak: Líbia, Irak, az afganisztáni megszállás és Szíria; a palesztin nép megszállás és elnyomás alatt él (…). Világszintű választ igényel a munkásosztályt ért permanens támadás, a szakszervezetekkel és jogaikkal szembeni offenzíva, a munkanélküliség és a prekariátus emelkedése, a munkásság életének megkönnyítésére elért törvények megsemmisítése ellen.  (…). » Nagyon gyorsan 22 ország aktivistái adtak pozitív választ. Szervezőbizottság alakult, megindult az előkészítő munka és 2016 november 18-, 19- és 20-án 28 ország részvételével, más 20 ország támogatásával  a tanácskozás lezajlott.

Különleges körülmények fogadták a delegátusokat, hiszen egy héttel korábban a reakciós Narendra Modi kormánya pénzügyi államcsínyt hajtott végre és a nép életét még nehezebbé tette. Aabess Kahn,  a  nálunk is köziismert DHL* egyik dolgozója így magyarázza: a Modi-kormány intézkedése, hogy a leginkább használatos 1000 és 500 rúpiás bankók (1000 rúpia kb. 14 euró) megsemmisítésre kerüljenek. A bankok beveszik és új bankjegyet adnak, de csak kisebb átutalásokat fogadnak el – a spekulánsok azonban tovább működnek. A dolgozók viszont így nem tudják megvenni szükséges gyógyszereiket, számosan a bérüket sem felvenni. A bankok előtti hosszú sorállásban pedig már sokan meg is haltak.

(*a bérek a DHL-nél 220-250 euró, a legjobbaknak 400 euró; a prekáriusok ugyanazért a munkáért pedig még 100 eurót sem kapnak).


Mumbai-i manifesztum a háború, a kizsákmányolás és a prekárius munka ellen  
(rövidített változat)
A résztvevők többsége által aláírt nyilatkozat: 
Tény, hogy minden földrészen terjednek a háborúk, a kizsákmányolás elmélyül, a prekárius munka általánossá lesz.
A Szovjetunió széthullásának alkalmát az imperializmus erői ragadták meg mintegy jelként, hogy soha nem látott támadást indítsanak a  dolgozók kollektív jogai ellen az egész világon. Ennek keretében fokozódik a munkásaktívák elleni megtorlás is. A Szovjetunió összeomlásának másnapján a domináns osztály és számos, a munkásérdekek képviseletét hirdető vezető elfogadta, hogy a termelőeszközök magántulajdonán alapuló tőkés rendszer meghaladhatatlan.

A gyakorlat bizonyítja, hogy az utóbbi 25 alatt minden alkalommal, amikor ekként cselekedtek a munkásszervezetek vezetői, nem küzdöttek a jogok-vívmányok megőrzéséért, hanem asszisztáltak azok megszüntetéséhez. A «kisebb rossz» politikája rendszeresen csődöt vall, annak a következménye a folyamatos hátrálás egyre kevesebb jogokkal és demokráciával.

A munkásmozgalom függetlenségének sérülése elkerülhetetlenül együtt jár a béke és a nemzeti szuverenitás sérelmével.

A történelemnek azonban az osztályharc a motorja. Az emberi civilizáció haladása, a béke, a demokrácia először és mindenekelőtt a kizsákmányoltak és elnyomottak kapacitásától függ, attól, hogy az egész világon hogyan tudják megőrizni szervezeteik függetlenségét. Barcelonai első tanácskozunk óta sokan megerősítjük, hogy a munkásosztálynak szüksége van a kormányoktól, munkáltatóktól való függetlenségére ahhoz, hogy ellenállhasson a tőkés osztály offenzívájának, és minden politikai és szakszervezeti erő együttes kezdeményezése találja meg az utat az ellenállás sikeréhez.  Ezen keresztül jutunk olyan világba, amelyben a nemzetek és dolgozók közötti harmonikus együttműködés elsöpni a barbárságot, a háborút, a kizsákmányolást.

A tanácskozás résztvevőit bizottságot hoznak létre e célok elősegítésére, ahogyan konferenciánk kimondja az Internacionálé szavaival: a barbárság, a háború és a nemzetek megsemmisítése ellen “nemzetközivé lesz a világ”. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.